Deputatul liberal Cristian Buican a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind declararea zilei de 10 august drept Ziua naţională a demnităţii cetăţenilor români, a luptei împotriva corupţiei, abuzurilor şi injustiţiei.

Potrivit proiectul, cu această ocazie se va arbora drapelul naţional, iar posturile naţionale de radio şi televiziune vor marca – în programele de ştiri, în ediţii speciale – această sărbătoare naţională.

Sărbătorirea Zilei naţionale a demnităţii cetăţenilor români, a luptei împotriva corupţiei, abuzurilor şi injustiţiei poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, precum şi de către societate civilă, persoane fizice şi persoane juridice, prin organizarea sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, educative sau culturale cu caracter social, menite a sublinia importanţa evenimentului.

Fondurile necesare sunt asigurate din surse publice şi private de instituţiile participante şi de administraţia locală şi centrală.

„Propunem ca ziua de 10 august să fie declarată Ziua naţională a demnităţii cetăţenilor români, a luptei împotriva corupţiei, abuzurilor şi injustiţiei pentru că în această dată, în 2018, a avut loc cea mai importantă manifestare a cetăţenilor români din ţară şi din diaspora din perioada în care România, ca susţinătoare a valorilor accidentale, este parte cu drepturi depline a organizaţiilor europene şi euroatlantice.

A fost în acea zi o manifestare genuină a voinţei mature a cetăţenilor români de a apăra valorile, viitorul naţiunii, în faţa unor posibile derive. Dacă la acel moment, tocmai datorită unor posibile derive, consensul asupra importanţei manifestării nu a fost unanim, astăzi, la mai bine de doi ani, el are acest caracter.

Noi, iniţiatorii naţional-liberali ai proiectului, susţinem cu tărie nu numai necesitatea unei astfel de zile, ci şi valoarea simbolică a zilei de 10 august, ca naţiune europeană, ca partener euroatlantic. România – în primul rând cetăţenii ei – înţelege, ca naţiune civică matură, să-şi afirme şi onoreze demnitatea cetăţenilor şi respectul pentru domnia legii care o garantează pe aceasta”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorului.

163 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 8 =