Caută
Close this search box.

10 miliarde. De euro. Atât susţine Marcel Ciolacu că ar fi furat Ludovic Orban

Ciolacu

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul PNL a furat toţi banii pe care i-a împrumutat. Dar felul cum a făcut-o naşte întrebări. Discursul este despre o aşa-zisă gaură de peste 10 miliarde de euro.

După mandatul Cabinetului Cioloş, Cabinetul Grindeanu vorbea despre o gaură de 10 miliarde de lei. Această sintagmă, „10 miliarde” de euro sau de lei a fost folosită, probabil pentru că suma aceasta are impact electoral.

„Guvernul a păsat toată răspunderea deschiderii şcolilor către autorităţile locale. Dar doar răspunderea, fără să le dea niciun ban!

Primarii noştri şi-au făcut treaba, în condiţii foarte grele, astfel încât copiii să se întoarcă în siguranţă la şcoală. Guvernul mai mult i-a încurcat cu tot felul de norme şi măsuri aberante.

Am fost azi la Şendriceni, în judeţul Botoşani, unde primarul a reuşit să acceseze fonduri şi să facă o şcoală modernă. Copiii au aici condiţii că la oraş.

Guvernul când are de gând să îşi respecte promisiunile?! Să trimită odată tabletele şi măştile? Şi să dubleze alocaţiile?!

Au furat tot ce au împrumutat! În rest, nimic!”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Ministrul Finanţelor, Florin Citu, a anunţat recent că România s-a împrumutat în primele 6 luni ale anului cu 38 de miliarde de lei, la dobânzi „mai mici de la o zi la alta”.

Florin Citu a precizat că deficitul bugetar de finanţat pentru 5 luni a fost mai mic, de 31 de miliarde de lei, dar statul trebuie să se împrumute pentru a acoperi „dezastrul făcut de socialişti în ultimii 8 ani de guvernare”.

„România se împrumuta astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar şi să plătească împrumuturile luate în trecut de socialişti. Am reuşit să câştigăm încrederea investitorilor internaţionali şi locali şi ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Totuşi, există diferenţe în nivelul dobânzilor şi acestea vin de la conduita, independentă, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabelul din poză, diferenţele apar de la modul în care politica monetară din fiecare ţară decide să-şi atingă obiectivul. Am spus din primul moment că politica fiscală nu o să mai fie o sursă de instabilitate în economie şi m-am ţinut de cuvânt. Toate măsurile pe care le luăm, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaţionali, au acest obiectiv.

Revenind la împrumuturi. Vă rog atenţie mare. În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plăti împrumuturi şi dobânzi care vin trecut. Ca să înţelegeţi această cifră, deficitul bugetar de finanţat pentru 5 luni (fără dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei. Pe scurt, ne împrumutăm să acoperim dezastrul făcut de socialişti în ultimii 8 ani de guvernare.

Dacă socialiştii nu ar fi subminat economia naţională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creştere economică peste potenţial, atunci astăzi ne împrumutăm doar să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiştii au furat 8 ani de zile şi acum au tupeul să întrebe despre destinaţia împrumuturilor pe care le facem. Totuşi, şi în aceste condiţii, este foarte clar pentru toată lumea că suntem un guvern responsabil şi nu ne batem joc de banul public. De aceea scade rata inflaţiei şi urmează să scadă şi dobânzile”, a scris Florin Citu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri