Unul dintre cei mai mari fotbalişti români ai tuturor timpurilor, e drept, eclipsat de starurile Dobrin, Balaci sau Hagi, trăieşte în prezent în anonimat, dar o duce destul de bine.

Cu o pensie de 2200 de lei în România, Ion Dumitru şi-a încercat norocul în SUA, unde s-a stabilit în Atlanta, alături de familie. Totul a început după ce a fost antrenorul Progresului Bucureşti, cu care a promovat în Divizia A.

Mai ţineţi minte, echipa aceea grozavă, cu Marin Dună vârf… şi era şi Cosmin Olăroiu pe-acolo? A dominat primele etape ale campionatului, avusese un start ca din puşcă şi părea marea favorită la titlu, apoi a avut soarta echipei FC Baia Mare, a lui Viorel Mateianu.

Ion DUmitru a dispărut, după ce a acuzat vehement aranjamente de culise contra echipei pe care o antrena. Aranjamente la care a refuzat să marşeze. Apoi, a reapărut în fotbal ca antrenor de copii şi juniori în Germania. Ulterior, a plecat în SUA.

Dar pandemia de COVID 19 i-a dat toate planurile peste cap fostului jucător al echipei naţionale, care a fost nevoit să renunţe la lecţiile de fotbal, pe care le oferea americanilor, şi să-şi găsească alt job, pentru a supravieţui, explică Ziare.com.

„Suntem bine, fata mea e la şcoală în clasa a 7-a, suntem la serviciu amândoi, şi eu, şi nevasta mea. În afară de ceea ce mai fac, am ţinut lecţii private de fotbal cu copiii români şi americani, dar, din cauza pandemiei, am ales să nu mai merg la fotbal, pentru că nu este voie.

Am maşină nouă, merg dimineaţa la Uber Eats, iau mâncare de la restaurant şi o las la oameni. Mă descurc. Sunt bătrân şi nu ştiu engleza, dacă ştiam puteam să fac altceva, dar deocamdată mie-mi place. Când o să înceapă fotbalul, o să mă duc la fotbal”, a spus fostul fotbalist.

Ajuns la 70 de ani, Ion Dumitru a fost unul dintre idolii lui Gică Hagi. A spus-o de atâtea chiar patronul echipei FC Viitorul: „El a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti pe care i-am văzut.”

Era mijlocaş central defensiv, şi totuşi era un adevărat conducător de joc, distribuind mingi pe vârfuri. Era inconfundabil pentru formidabilele sale centrări de 40 de metri, pe digonala terenului, exact pe piciorul extremei.

Liţă Dumitru a participat la Campionatul Mondial din 1970, unde a jucat împotriva marelui Pele, însă nu brazilianul i s-a părut cel mai bun fotbalist din lume.

„Pentru mine, Cruyff a fost cel mai mare fotbalist. Eu nu am reuşit deloc să-i iau mingea, absolut deloc. Lui Pele i-am mai luat-o, mi-a mai luat şi el mingea, dar lui Cruyff nu am putut să-i iau mingea niciodată. Şi eu atacam mereu mingea, nu picioarele adverarilor. Atât de mare a fost.

De la noi, Florea Dumitrache a fost uriaş. Avea de toate. Stâng, drept, detentă, tot pentru un atacant incredibil de bun. Dacă era acum, era prea bun şi pentru Barcelona. A fost uriaş”, a povestit fostul fotbalist.

Liţă Dumitru a fost unul dintre cei mai fotbalişti din istoria României. Are 57 de meciuri la echipa naţională, unde a înscris 12 goluri.

153 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 3 =