Caută
Close this search box.

Afişe stradale din capitala Spaniei, expuse în București

Ambasada Spaniei la Bucureşti vă invită să descoperiţi în cadrul festivalului Romanian Design Week, categoria Design Flags, expoziţia “Carteles de Madrid. Afişe stradale din capitala Spaniei”, anunță un comunicat de presă al instituției.

Este vorba despre o serie de postere care au dat culoare oraşului Madrid cu ocazia diferitelor evenimente şi iniţiative desfăşurate în perioada 2016-2019. Lucrările, selectate din arhiva Primăriei Madridului, reflectă atât istoria şi diversitatea oraşului, cât şi talentul şi creativitatea artiştilor spanioli.

Expoziţia va fi deschisă în spațiul Qreator by IQOS din Bucureşti (Bulevardul Aviatorilor 8A), în intervalul 13-20 septembrie, între orele 10:00 – 20:00.

Posterele, create sub coordonarea directorului de creație al Primăriei Madridului din acea perioadă, Nacho Padilla, reprezintă o formă originală de comunicare a unor festivități, proiecte urbane, recomandări pentru locuitori sau informări asupra unor servicii și resurse pe care primăria le pune la dispoziția cetățenilor.

Multe dintre creaţiile artistice care alcătuiesc această expoziţie au fost realizate pentru a transmite anumite mesaje de conştientizare prin intermediul cărora s-a urmărit sensibilizarea, schimbarea unor atitudini şi prezentarea unor modele de comportament social.

Extrem de apreciate au fost ilustraţiile realizate în 2018 de artista spaniolă Mercedes deBellard cu ocazia uneia dintre cele mai populare sărbători ale Madridului, şi anume Festivalul San Isidro. Tradiția este cheia acestui emblematic eveniment de la care nu lipsesc costumele tradiționale de chulapo și chulapa, voalurile elegante denumite mantillas, garoafele sau reprezentativul chotis pe care și astăzi îl dansează localnicii pe străzile orașului. Faimoasele ilustraţii realizate de Mercedes deBellard, care au inundat în acea perioadă întregul oraş, au condensat perfect filozofia acestei sărbători printr-o explozie de culori şi elemente specifice evenimentului.
Festivalul LGBTIQ+, un alt simbol al Madridului, a beneficiat de ilustraţii memorabile extrem de interesante. Caracterul revendicativ al acestui cunoscut eveniment a fost transpus în atractive afişe prin elemente vizuale de mare efect, dar şi prin texte pozitive şi elocvente precum “Indiferent pe cine iubeşti, Madrid te iubeşte”.

O atenţie deosebită a fost acordată iniţiativelor menite să aducă în prim-plan rolul femeii în societate atribuindu-i, astfel, o vizibilitate sporită. Alteori, s-a urmărit consolidarea imaginii Madridului, prin realizarea de afişe care amintesc cetăţenilor că dispun de numeroase pieţe agroalimentare, un serviciu de taxi eficient şi biblioteci publice recunoscute pentru bogăţia fondurilor sale.

Viaţa de noapte din Madrid, una dintre principalele atracţii ale oraşului, a făcut, de asemenea, obiectul uneia dintre campaniile iniţiate de autorităţi. Cu titlul „Ieşim fără să deranjăm” şi prin intermediul alegoriei oameni-feline, afişul atrage atenţia asupra importanţei de a petrece timpul liber noaptea respectând totodată dreptul la odihnă al localnicilor.

Expoziţia prezintă doar o mică parte a afişelor care au decorat străzile Madridului în ultimii 5 ani. Multe dintre acestea reprezintă adevărate opere de artă care reflectă perfect atitudinea şi personalitatea Madridului proiectând, astfel, imaginea unui oraş deschis, modern şi primitor.

Intrarea este gratuită și dedicată exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Accesul se va face în limita numărului maxim de persoane permis în locaţie, astfel încât să fie respectate regulile de distanţare socială.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri