Caută
Close this search box.

Aleksei Navalnîi se va recupera în Germania mult timp de acum încolo

aleksei navalnîi

Recuperarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok, pe teritoriul Federaţiei Ruse – aşa cum au concluzionat teste separate făcute de trei laboratoare europene (german, francez şi suedez) va dura încă mult timp, a indicat purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîş, evocând săptămâni de îngrijiri în Germania.

‘Este logic, convalescenţa lui Aleksei (Navalnîi) va lua încă mult timp’, a afirmat Iarmîş, într-o emisiune pe Youtube, difuzată joi seara.

Navalnîi ‘rămâne deocamdată în Germania, va urma aici o terapie de recuperare. Este clar că nu este o chestiune de câteva zile şi probabil nici măcar de câteva săptămâni’, a adăugat ea, conform Agerpres.

Militant anticorupţie şi critic virulent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi (44 de ani) s-a simţit foarte rău la 20 august la bordul unui avion care îl aducea la Moscova din Siberia.

Trei laboratoare europene au concluzionat otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok, conceput în scopuri militare în perioada sovietică, iar cancelariile occidentale i-au cerut Rusiei explicaţii şi declanşarea unei anchete. Moscova respinge toate acuzaţiile.

Opozantul rus a părăsit marţi spitalul Charite din Berlin unde a fost tratat timp de o lună. Kremlinul a afirmat că el este liber să revină în Rusia.

În postări pe reţelele sociale, Aleksei Navalnîi povesteşte în prezent despre dificila sa revenire la viaţă. ‘Planul este totuşi simplu: Mersul la un kinetoterapeut în fiecare zi. Probabil un centru de reabilitare. Stai într-un picior. Recâştigi complet controlul asupra degetelor. Îţi menţii echilibrul’, a scris miercuri pe Instagram, însoţindu-şi mesajul cu o fotografie în care stă pe o bancă în parc.

Purtătoarea sa de cuvânt a declarat joi că executorii judecătoreşti au îngheţat conturile opozantului şi au blocat partea deţinută de Navalnîi în apartamentul său din Moscova.

Aceste măsuri, potrivit Kirei Iarmîş, sunt legate de un proces de calomnie intentat lui Navalnîi şi aliatei sale Liubov Sobol de către un controversat om de afaceri rus Evgheni Prigojin, cunoscut ca fiind un apropiat Kremlinului. Cunoscut în presă ca ‘bucătarul lui Putin’, Prigojin – patron media şi al unui lanţ de firme de catering – este suspectat că este finanţatorul şi coordonatorul fabricii de trolli ruşi care a acţionat pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri