Caută
Close this search box.

Atac mârșav de la Budapesta! Tensiuni majore între România și Ungaria! Iohannis, susținut de MAE

iohannis

Tensiunile cresc între România și Ungaria după ultimele declarații ale secretarului de stat ungar responsabil pentru politici internaționale, Árpád János Potápi. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a intervenit, luându-i apărarea președintelui României.

Mai precis, Árpád János Potápi spunea că președintele Klaus Iohannis a ajung în funcția pe care o are acum cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania. Acesta a subliniat că Iohannis nu a întors sprijinul primit.

Atac la adresa președintelui

Secretarul de stat ungar responsabil pentru politici internaționale a mai menționat că nu s-a așteptat la ceva mai bun nici din partea lui Klaus Iohannis. Mai mult decât atât, acesta a ținut să facă o țină o mică lecție de istorie prin care să sublinieze că sașii au fost invitați în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200.

Potápi a mai spus că în pofida acestui fapt, în timpul Revoluţiei Maghiare de la 1848, saşii din Transilvania s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, iar la 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea.

În urma celor spuse de către acesta, Ministerul Afacerilor Externe a sărit să îi ia apărarea președintelui Klaus Iohannis. Așadar, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Iulia Matei, a spus că Ungaria ar trebui să se abțină din retorica naționalistă.

Potrivit MTI, Árpád János Potápi a comentat declaraţia lui Klaus Iohannis, afirmând: ”Klaus Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, iar Pământului Crăiesc i s-au asigurat privilegii şi autonomie de care locuitorii lui s-au bucurat în timpul stăpânirii maghiare”.

El a sublinat că, în pofida acestui fapt, în timpul Revoluţiei Maghiare de la 1848, saşii din Transilvania s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, iar la 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea Transilvaniei la România. “Eu nu m-am aşteptat la ceva mai bun nici de la Klaus Iohannis”, a punctat Potápi.

El a ţinut să menţioneze că ”Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit”.

Ce mai spune MAE

„1. Nu dorim să comentăm declarațiile secretarului de stat Potapi, care sunt făcute într-o cheie și context electorale.

2. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba despre declarații care fac apel la un anumit tip de retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale și să afecteze relațiile de bună-vecinătate. Partea română a respins repetat recursul la o astfel de abordare.

3. În actualul context electoral din România aceste afirmații dobândesc o conotație nepotrivită suplimentară, iar partea română consideră necesară reținerea de la declarații legate de politică internă din România și oficialii români.

4. Referirile la Președintele României din declarațiile menționate sunt la rândul lor complet nepotrivite. Președinte României a fost ales de către cetățenii români și este Președintele tuturor românilor, atât al celor care l-au ales, cât și al celor care nu l-au ales.”, este reacția pe care a avut-o Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri