Caută
Close this search box.

Black Lives Matter îşi pierde din susţinere, din cauza pagubelor provocate

black lives matter

Numărul americanilor care susțin protestele Black Lives Matter (BLM) împotriva brutalității poliției și a rasismului sistemic a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, indicând o extenuare a publicului, vizavi de demonstrațiile care au devenit deseori violente, potrivit unul sondaj de opinie realizat de The Associated Press și NORC Center for Public Affairs Research de la Universitatea Chicago.

Ancheta a indicat că 44% dintre americani dezaprobă acum protestele BLM, în timp ce doar 39% le aprobă, după ce, în iunie, o majoritate a americanilor le susțineau. În plus, atât americanii negri, cât și cei albi afirmă în număr aproape egal că protestele sunt de fapt violențe, deși, față de ceea ce ancheta precedentă a descoperit în iunie, opinia s-a schimbat mult mai repede în rândul albilor.

Noul sondaj a venit în contextul în care o analiză Pew a dezvăluit că doar unul din șase demonstranți BLM este negru, iar o estimare a unui grup din industria de asigurări a indicat că violențele care au însoțit multe dintre proteste ar putea costa companiile de asigurări între 1 și 2 miliarde de dolari, făcând ca acestea să fie cele mai scumpe din istoria Statelor Unite.

Sondajul AP-NORC a indicat că numărul americanilor care sprijină protestele BLM a scăzut la 39%, o reducere de 15 procente față de luna iunie, când procentul celor care le aprobau era de 54.

Ancheta a fost realizată în perioada 11-14 septembrie, înainte de anunțul de la mijlocul săptămânii trecute că un singur polițist din Louisville va fi acuzat ca urmare a uciderii Breonnei Taylor, o femeie de culoare. Aceasta a murit după ce polițiști sub acoperire au intrat în apartamentul ei într-o operațiune anti-drog. Ofițerii au deschis focul după ce prietenul lui Taylor, aflat în apatament, a tras asupra polițiștilor, rănindu-l pe unul dintre ei. Decizia unui mare juriu din Kentucky de a-l pune sub acuzare doar pe unul dintre polițiști, dar nu pentru moartea lui Taylor, a provocat noi proteste ale susținătorilor BLM în mai multe orașe americane, între care New York, Los Angeles și Las Vegas.

Ancheta de opinie AP-NORC, care a inclus opiniile a 1.108 americani, cu o marjă de eroare de +/- 4%, a indicat că 44% dintre americani dezaprobă acum protestele BLM, mulți dintre cei intervievați declarând că doresc să se întoarcă la stilul normal de viață.

De asemenea, sondajul a constatat că procentul americanilor care cred că violențele poliției vizează inegal americanii negri și că sunt necesare consecințe mai mari pentru brutalitatea poliției au scăzut și ele față de iunie, când un sondaj AP-NORC similar a constatat schimbări radicale în modul în care americanii vedeau aceste probleme.

Sondajul din iunie a fost realizat la câteva zile după protestele declanșate de moartea afro-americanului George Floyd. Acesta a murit la 25 mai, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliției din Minneapolis (Minnesota), după ce un ofițer alb a ținut genunchiul pe gâtul sau pentru mai mult de 8 minute.

Incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulți martori, a dus la arestarea ofițerului care și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd și a celor trei colegi de-ai săi prezenți în momentul tragediei.

Manifestațiile declanșate pentru a denunța brutalitatea unor polițiști albi împotriva membrilor comunității afro-americane s-au extins ulterior în sute de orașe americane, iar multe dintre ele au devenit violente, provocand moartea mai multor persoane, rănirea a sute de demonstranți și polițiști, arestarea a mii de manifestanți, precum și distrugerea și incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci și mici afaceri.

Președintele Trump a acuzat stânga americană, ajutată de mass-media și corporații pe care nu le-a numit, pentru „un asalt corupt și violent asupra forțelor de ordine” și a declarat că protestele violente din ultimele luni „sunt rezultatul direct al unor decenii de îndoctrinare de stânga în școlile noastre.” Liderul de la Casa Albă și-a exprimat constant solidaritatea cu polițiștii și forțele de ordine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri