Caută
Close this search box.

Când e ideal să ne vaccinăm antigripal

A venit sezonul rece și persoanele la risc sunt îndemnate să se vaccineze antigripal. Ministerul Sănătăţii anunţa la începutul săptămânii trecute că a demarat distribuirea la nivel naţional a primei tranşe de vaccin gripal. Medicii explică în ce condiții se face vaccinarea antigripală în pandemie.

”Este preferabil ca imunizarea pacienţilor cronici să se facă începând cu 15 octombrie. Pentru că experienţa ne-a arătat că gripa ajunge în România, de obicei, după Anul Nou sau în a doua jumătate a lunii decembrie. Nu numai că este suficient timp să se producă anticorpii, dar eficienţa maximă a vaccinului este acoperită pe 6 luni. Pe noi ne interesează să fim acoperiţi şi în aprilie, pentru că, uneori, sunt cazuri de îmbolnăvire şi atunci. Aşa că, dacă vaccinăm între 15 octombrie şi 15 noiembrie, va fi foarte bine, ca să avem o imunitate bună în toată perioada la risc“,  explică Dr. Rodica Tănăsescu.

Vaccinarea antigripală, numai cu programare

”Pacienţii vor veni programaţi pentru a nu sta unul într-altul, să vină pentru gripă şi să plece cu COVID. Vaccinarea antigripală nu se va putea face pentru toţi pacienţii cronici. Niciodată nu au existat suficiente doze pentru toţi pacienţii la risc. Recunosc că, acum câţiva ani, ne rugam de pacienţi care se luau după informaţii găsite pe internet şi refuzau vaccinarea. Iar asta a făcut un mare rău pentru situaţia actuală, pentru că numărul de doze comandate este oarecum corelat cu numărul de vaccinări efectuate în anii trecuţi“, a mai adăugat medicul de familie, conform Adevărul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri