Caută
Close this search box.

Casa Albă ar fi restrâns accesul la informaţiile privind amestecul rus în alegerile prezidenţiale

casa albă

Casa Albă este acuzată, într-o plângere depusă de oficialul din cadrul spionajului american, Brian Murphy, ca avertizor de integritate, că i-a ordonat să înceteze să raporteze informaţii despre amestecul rus în alegerile prezidenţiale şi să se concentreze, în schimb, asupra Iranului şi Chinei, relatează AFP.

Această plângere formulată de Brian Murphy a fost întocmită în cadrul unei procesduri ca ”avertizor de integritate”, care-i permite unui funcţionar – în mod normal constrâns la confidenţialitate – să expună în mod public acţiuni evident ilegale.

”La jumătatea lui mai, (secretarul Securităţii Interne al lui Donald Trump, Chad Wolf, i-a cerut domnului Murphy să înceteze să prezinte rapoarte ale serviciilor de informaţii cu privire la ameninţarea unui amestec rus în Statele Unite şi să informeze, în schimb, despre amestecul Chinei şi Iranului”, acuză avertizorul de integritate în plângere, depusă în numele său de către Inspectorul General al Departamentul Securităţii Interne (DHS).

”Domnul Wolf a declarat că aceste instrucţiuni veneau direct de la consilierul Securităţii Naţionale Robert O’Brien”, se precizează în document.

Potrivirt agenţiilor americane de spionaj, Rusia s-a amestecat în alegerile americane din 2016, în favoarea lui Donald Trump, a cărui echipă a fost acuzată de complicitate cu Moscova, informează News.ro.

În urma unei îndelungate anchete – care a otrăvit prima jumătate a mandatului miliardarului newyorkez -, procurorul special Robert Mueller a conchis că nu a găsit ”probe suficiente” a unei înţelegeri între Rusia şi anturajul candidatului Trump, dar a prezentat o serie de presiuni tulburătoare exercitate asupra anchetei sale.

Potrivit plângerii dezvăluite miercuri, lui Murphy i s-a cerut să modifice un document oficial al spionajului american cu privire la adepţii supremaţiei albilor, ”pentru a atenua pericolul acestei ameninţări şi entru a include informaţii despre importanţa grupărilor violente de extremă stânga”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri