Caută
Close this search box.

Ce subiecte a rezolvat în 87 şi 88 Nicuşor Dan, la Olimpiadă

Nicușor Dan

Nicușor Dan este primul matematician cu două medalii de aur “pur” la Olimpiada Internațională de Matematică, ce ocupă funcția de primar al Bucureștiului. În 1987, primul an în care Nicușor Dan participa la Internaționala de Matematică și obținea punctaj maxim, rezolvând toate subiectele, România ocupa locul 1 pe țări.

Nicușor Dan a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei duminică, 27 septembrie 2020, în aceeași zi în care lotul României a aflat rezultatele la Olimpiada Internațională de Matematică 2020 și că a ocupat locul 15 pe națiuni.

Cum arătau subiectele la matematică, acum 33 de ani, și care sunt diferențele față de cele de săptămâna trecută?

Contactat de Edupedu.ro, Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, iar până anul acesta cordonator al lotului olimpic național, a declarat că “subiectele din anii ’87-’88 (de fapt după 1979) și cele de acum au cam același grad de dificultate. Singura deosebire este poate influența problemelor de tip informatică (influența olimpiadelor de informatică)”.

“De observat că subiectele din anii 1959 – 1976 erau mult mai tehnice și sensibil mai ușoare (știu asta din experiență proprie 1970 – 1971)”, a precizat pentru Edupedu.ro profesorul Radu Gologan, el însuși dublu medaliat cu argint în edițiile din ’70 și ’71 ale Olimpiadei Internaționale de Matematică.

Întrebat dacă privește rezultatele de ieri ale alegerilor la Primăria Capitalei ca meritocrație sau rezultat politic, Radu Gologan a declarat: “Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale. Cred că reușita lui la Primăria Capitalei i se datorează în mare parte.

L-am considerat mereu un exemplu de seriozitate, inteligență și chiar spirit antreprenorial. Bănuiesc că alegătorii au realizat că o persoană inteligentă, calculată, educată poate accesa funcții importante în stat.

Soția mea a fost colegă cu el în facultate (de grupă). Și-l amintește ca fiind considerat vedeta anului, fără să își piardă modestia și deschiderea în a-și ajuta colegii”.

Gologan a adăugat că “la Ecole Normale a fost coleg cu laureatul premiului Fields [echivalentul premiului Nobel în matematică – N.Red.], Cedric Villani”, care a candidat și el anul acesta la primăria Parisului, însă fără succes.

Subiectele de la Olimpiada Internațională de Matematică din 1987:
Subiectele de la Olimpiada Internațională de Matematică din 1988:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri