Caută
Close this search box.

Cercetătorii olandezi au inventat masca de protecţie „inteligentă”. Cum i-ar ajuta pe bolnavii de Covid-19

Oamenii de ştiinţă olandezi au inventat masca de protecţie „inteligentă”, care monitorizează semne vitale ale purtătorului, temperatura şi respiraţia, în special.

Mai mult, masca avertizează ea însăşi când trebuie să fie înlocuită. Iar, în curând, ar putea da alarma şi în alte situaţii, de exemplu, dacă utilizatorul inhalează substanţe toxice.

Masca obişnuită devine „inteligentă” graţie unor mini senzori electronici, printaţi în structura textilă. Astfel, dacă ai purtat-o prea mult, îţi dă de veste că există riscul să devină ea însăşi un risc de infectare cu Sars-Cov-2.

Ashok Sridhar, cercetător în cadrul Holst Center, Eindhoven: „Măsurând umiditatea filtrului, senzorul îţi poate semnala dacă masca nu mai poate fi utilizată şi trebuie înlocuită. De exemplu, simţi o vibraţie despre care ştii că este un semnal de alarmă”.

O versiune şi mai performantă este în faza avansată de cercetare. Senzorii „ţesuţi” în masca sanitară ar putea să monitorizeze saturaţia de oxigen, pe lângă ritmul respiraţiei şi temperatura corporală. Iar datele analizate de un dispozitiv miniatural oferă permanent un „buletin medical”. Acest tip de mască ar putea ajuta la monitorizarea bolnavilor de Covid sau a celor aflaţi în curs de vindecare.

Ashok Sridhar: „Nu vrei să porţi o mască, sau îmbrăcăminte, cu elemente electronice voluminoase ataşate. Vrei ceva care nu te deranjează deloc, sau aproape deloc, să zicem. Aici intervin electronicele miniaturizate care pot fi incluse în structura textilă. Noi am dezvoltat tehnologii de printare a unor circuite foarte complexe în straturi”.

Şi nu doar măştile devin inteligente, ci şi tricourile, „impregnate” cu senzori minusculi.

Ashok Sridhar: „E un tricou obişnuit, confortabil… Însă puteţi vedea că în material sunt electrozi printaţi care îţi monitorizează bătăile inimii şi ritmul respiraţiei. Dacă, de exemplu, eşti un atlet sau vrei să faci sport, să alergi, nu mai e nevoie să iei cu tine smartphone-ul. Aceşti electrozi îţi măsoară semnele vitale şi comunică cu acest dispozitiv”.

Echipa de cercetători încearcă să dezvolte şi o a treia generaţie de măşti care pot fi folosite dincolo de scopuri medicale. De exemplu, pompierii sau lucrătorii la uzine chimice primesc un avertisment dacă inhalează substanţe toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri