Caută
Close this search box.

China a început exerciţii militare în apropierea Taiwanului, în Strâmtoarea Formosa

china

China a anunţat că a început exerciţii militare în apropiere de Taiwan, ca răspuns la sosirea în ajun a unui ministru american în insulă, considerată de Beijing drept teritoriu chinez.

Tensiunile sino-americane s-au amplificat în ultimele săptămâni, în mai multe dosare, de la Hong Kong şi comerţ, până la Covid-19, uiguri şi aplicaţia video TikTok.

China continentală (condusă de Partidul Comunist) şi insula Taiwan (refugiul armatei naţionaliste chineze, după războiul civil din 1949) sunt administrate de două regimuri diferite, de mai bine de 70 de ani.

Beijingul consideră în continuare teritoriul insular ca făcând parte din China, opunându-se oricărei vizite a unor lideri străini la Taipei, întrucât astfel de vizite sunt de natură să confere legitimitate autorităţilor taiwaneze.

Subsecretarul de stat american pentru creştere economică, energie şi mediu Keith Krach a sosit în Taiwan, urmând să participe la o ceremonie de omagiere a defunctului preşedinte taiwanez, Lee Teng-hui, anunţă Agerpres.

‘Armata a început astăzi exerciţii militare de luptă aproape de strâmtoarea Taiwan’, cunoscută în Occident sub numele Formosa, care separă insula de continent, a indicat în cadrul unei conferinţe de presă Ren Guoqiang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

‘Aceasta este o operaţiune legitimă şi necesară, cu scopul de a garanta suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, fiind organizată ca răspuns la actuala situaţie în strâmtoarea Taiwan’, a afirmat acesta.

Armata chineză efectuează deseori manevre militare, dar ea subliniază în general că acestea nu vizează nici o altă ţară sau teritoriu. Desemnarea de această dată a unei ţinte constituie un mesaj de fermitate, notează AFP.

‘Cei care se joacă cu focul nu fac decât să-şi dea foc singuri’, a avertizat Ren Guoqiang, denunţând voinţa americană ‘de a juca cartea Taiwanului pentru a descuraja China’ şi pe cea a autorităţilor taiwaneze de a ‘conta pe ajutorul extern’.

‘Nu vom tolera nici o ingerinţă externă’, a avertizat acelaşi purtător de cuvânt. Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că 18 avioane chineze, între care bombardiere şi avioane de vânătoare, au traversat linia mediană care divizează teoretic strâmtoarea Taiwan.

Ca reacţie, armata insulei a ‘ridicat de urgenţă de la sol avioane de vânătoare şi şi-a desfăşurat sistemul de rachete pentru apărarea aeriană’, menţionează ministerul, într-un comunicat.

‘Sperăm ca cealaltă parte să manifeste reţinere şi să nu agraveze dezacordurile între cele două părţi. Aceste intimidări de ordin militar provoacă resentimente în rândul populaţiei taiwaneze’, se mai spune în text.

În august, SUA l-au trimis la Taipei pe ministrul sănătăţii, Alex Azar, în fruntea celei mai proeminente delegaţii după 1979, când Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu insula, pentru a recunoaşte Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing.

Keith Krach avea programat pentru un dineu cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, foarte criticată de Beijing, întrucât ea aparţine unui partid politic care militează tradiţional pentru independenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri