Caută
Close this search box.

Consiliul Investitorilor Străini: Creşterea de 40% a pensiilor va genera un deficit imposibil de finanțat pe piețele internaționale

pensii

O creştere a deficitului de până la 11% din PIB, care va fi provocată de măsurile adoptate recent de Parlament, va fi dificil sau chiar imposibil de finanţat pe pieţele financiare, potrivit unui comunicat remis marţi de Consiliul Investitorilor Străini.

Reacţia organizaţiei care promovează interesele investitorilor străini din România survine după ce Parlamentul a votat creşterea pensiilor cu 40%, creşterea salariilor profesorilor şi creşterea fondurilor alocate Primăriilor.

„Schimbările structurale pe care măsurile recent adoptate de Parlament le vor avea în construcţia bugetară vor genera, conform BNR, cel mai mare deficit din ultimii ani: 11% din PIB, cu impact asupra capacităţii României de a avea acces la sume importante din fondurile europene şi pot aduce schimbări din partea agenţiilor de rating internaţionale. Problema majoră a unui deficit bugetar atât de mare este dificultatea sau chiar imposibilitatea finanţării acestuia pe pieţele financiare”, se menţionează în comunicatul Consiliului Investitorilor Străini, conform G4Media.

Organizaţia patronală susţine că măsurile adoptate de Parlament slăbesc competitivitatea economiei româneşti.

„Aceste măsuri ar putea declanşa revizuirea ratingului de ţară pentru România, prin urmare creşterea în continuare a costului datoriei publice, ceea ce ar genera un efect negativ asupra întregii economii româneşti, mai ales în absenţa unei strategii de rambursare credibile. Astfel, competitivitatea României va fi slăbită chiar din interior, iar recâştigarea poziţiilor de avantaj pierdute vor aduce costuri suplimentare pe termen mediu”, conform comunicatului.

Consiliul Investitorilor Străini subliniază că România se află în prezent sub procedura de deficit excesiv.

„România se află deja sub procedura de deficit excesiv şi trebuie să prezinte în această lună Comisiei Europene o strategie de consolidare fiscală, precum şi Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă care să fundamenteze alocarea şi finanţarea din partea Uniunii Europene. Conlucrarea tuturor factorilor de decizie Parlament, Guvern, Preşedinte, şi luarea în considerare a tuturor acestor aspecte, atunci când agenda publică impune adoptarea unor măsuri ce pot afecta întreaga societate este, în opinia noastră, singura cale de rezolvare a problemelor ce stau în faţa redresării economice a României”, potrivit Consiliului Investitorilor Străini.

Asociaţia investitorilor străini din România apreciază că scopul construcţiei bugetare trebuie să fie garantarea revenirii economice.

„Pentru ca România să aibă un viitor economic care să transcendă ciclurilor electorale, într-o perioadă în care criza sanitară a produs turbulenţe în economie şi în rândul companiilor, cel mai responsabil gest din partea instituţiilor cu putere de legiferare ar fi să asigure o construcţie bugetară care să garanteze revenirea economică”, se precizează în comunicat.

Din Consiliul Investitorilor Străini fac parte peste 120 din cele mai mari companii cu capital străin din România, cu o cifră de afaceri care cumulează o cincime din valoarea economiei româneşti şi cu contribuţii semnificative la bugetul de stat.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) îşi exprimă îngrijorarea faţă de majorarea cu 40% a punctului de pensie şi face apel la responsabilitate din partea decidenţilor pentru menţinerea echilibrului macroeconomic al României.

„La numai o zi după ce mediul economic, AmCham, Guvernul şi instituţiile financiare au salutat promovarea României la statutul de piaţă emergentă, statut care depinde într-o mare măsură de echilibrul macroeconomic al ţării, AmCham Romania îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de majorarea cu 40% a punctului de pensie şi modificarea bugetului asigurărilor sociale, impuse de plenul Parlamentului astăzi. Mediul economic a recunoscut de fiecare dată legitimitatea preocupării autorităţilor abilitate faţă de categoriile vulnerabile şi nevoia asigurării unui trai decent pentru bunicii şi părinţii noştri. Însă, măsuri precum majorarea pensiilor, care spre deosebire de alte măsuri cu impact bugetar sunt ireversibile, trebuie să fie sustenabile pe termen scurt, mediu şi lung, şi să evite orice motivare electorală care poate periclita credibilitatea României în plan extern” , se arată într-un comunicat al AmCham transmis Agerpres.

În ciuda tuturor avertismentelor privind situaţia macroeconomică fragilă accentuată de încetinirea economiei globale şi de efortul financiar intern angajat în lupta împotriva COVID-19, adoptarea unor astfel de decizii lipsite de sustenabilitate reprezintă un derapaj periculos care împovărează pe termen lung populaţia activă, generaţiile viitoare şi adânceşte tensiunile sociale, se menţionează în document.

„Este o situaţie fără precedent şi un mesaj confuz pe care România îl transmite comunităţii investiţionale, riscând o retrogradare a rating-ului de ţară în aceeaşi săptămână în care a devenit aplicabilă promovarea pieţei de capital românească”, spun reprezentanţii AmCham Romania.

În acest context, organizaţia face apel la responsabilitate din partea decidenţilor politici astfel încât măsurile şi politicile publice adoptate să nu creeze dezechilibre bugetare ci, dimpotrivă să contribuie la sănătatea macroeconomică a ţării.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este de peste 25 de ani între cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relaţiilor comerciale între SUA şi România.

AmCham România numără în prezent peste 450 de membri, companii americane şi româneşti.

Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie. Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede creşterea acestuia cu 40%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri