Caută
Close this search box.

Covid-19. 40 de vaccinuri pentru oameni sunt testate pe oameni şi peste 90 pe animale

covid-19

Un vaccin necesită, în mod normal, ani de documentare, de colectare a datelor şi de testări, până la a ajunge să fie distribuit, tocmai pentru a exista siguranţă că este eficient şi că nu pune în pericol vieţile oamenilor nici în viitorul apropiat, dar nici pe termen lung.

Pandemia de COVID-19 i-a luat pe nepregătite pe oamenii de ştiinţă şi pe toţi specialiştii din domeniul sănătăţii, care lucrează la foc automat, încercând să descopere un vaccin contra COVID-19 până cel târziu în anul 2021.

Cercetătorii testează 27 de vaccinuri aflate în faza unu, 15 în faza doi, 9 în faza trei şi alte 5 care sunt deja aprobate pentru utilizarea limitată, potrivit ultimelor date actualizate de New York Times în 18 septembrie. Totuşi, în dreptul vaccinurilor aprobate pentru utilizarea pe scară largă, încă apare zero, şi nu se ştie pentru cât timp.

Vaccinurile salvează milioane de vieţi anual, scopul lor fiind să antreneze sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi a combate virusurile şi bacteriile. Imunizarea previne între două şi trei milioane de decese în fiecare an, fiind vorba despre boli considerate acum banale, precum gripă, rujeola, difteria, sau tetanosul, informează Ziare.com.

Există vaccinuri pentru prevenirea a peste 20 de boli care, altfel, ar pune viaţa în pericol, şi se lucrează cu o viteză fără precedent pentru a face şi din COVID-19 o boală care să poată fi prevenită prin vaccinare, potrivit informaţiilor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Un vaccin pentru COVID-19 nu înseamnă că un om infectat se va vindeca miraculos, sau că o persoană vaccinată nu va putea să intre niciodată în contact cu virusul. Scopul este să stimuleze sistemul imunitar să producă anticorpi eficienţi împotriva virusului.

Totul a început cu descifrarea genomului SARS-CoV-2, în ianuarie, iar primele studii privind siguranţa unui vaccin pentru om au început tocmai în martie.

27 de vaccinuri au ajuns în faza unu, 15 au ajuns în faza doi, 9 în faza trei, 5 sunt aprobate pentru utilizare limitată şi sunt cel puţin 92 care încă nu au ajuns în faza clinică, investigaţiile desfăşurându-se în continuare pe animale, potrivit datelor din 18 septembrie.

Faza 1 – Oamenii de ştiinţă administrează vaccinul unui număr mic de persoane pentru a testa siguranţă şi dozarea şi pentru a primi confirmarea că, într-adevăr, stimulează sistemul imunitar.

Faza 2 – Sunt implicate sute de persoane împărţite pe categorii de vârstă pentru a descoperi dacă vaccinul funcţionează diferit în funcţie de acest aspect. Se urmăresc în continuare siguranţă şi capacitatea vaccinului de a stimula sistemul imunitar.

Faza 3 – Participă mii de oameni şi se compară cu un grup placebo (adică voluntari cărora li se spune că li se administrează vaccinul, dar cărora li se administrează altceva, fără să ştie). Specialiştii aşteaptă să vadă câţi se infectează pentru a-şi da seama cât de eficient este vaccinul. Pentru a fi considerat eficient, ar trebui să protejeze cel puţin jumătate dintre persoanele vaccinate. În plus, deja numărul de participanţi este suficient de mare pentru a observa posibile efecte secundare adverse.

Aprobare pentru utilizare limitată – China şi Rusia au aprobat vaccinuri contra COVID-19 fără să mai aştepte rezultatele studiilor derulate în faza trei. Experţii susţin că există riscuri serioase.

Aprobare – Autorităţile de reglementare din fiecare ţară analizează rezultatele studiilor şi decid dacă aprobă sau nu un vaccin. Într-o situaţie specială, cum este o pandemie, vaccinul poate primi autorizaţie de utilizare de urgenţă înainte de a obţine aprobarea oficială. Chiar dacă un vaccin este autorizat, specialiştii continua să monitorizeze persoanele cărora le este administrat. Încă nu există vaccinuri care să fi ajuns la această fază.

Există cinci vaccinuri care sunt aprobate pentru utilizare limitată, care au ajuns în faza trei, dar au trecut mai departe fără să aştepte rezultatele studiilor.

Compania chineză CanSino Biologics a dezvoltat un vaccin pe baza unui adenovirus, Ad5, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale Militare din China. Cercetarea lor a început în mai, când au publicat rezultatele promiţătoare ale fazei unu, iar în iulie au raportat că studiile din faza doi arată că vaccinul provoacă un răspuns imun puternic. Armata chineză a aprobat vaccinul pe 25 iunie, pentru un an, că „medicament special necesar”.

CanSino Biologics a început faza trei în Arabia Saudită, în 9 august, iar apoi a demarat procesul şi în Pakistan.

Potrivit datelor colectate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care cuprind o listă cu toate vaccinurile în desfăşurare, alături de rapoarte pentru fiecare fază, vaccinul CanSino Biologics ar fi finanţat de NPO Petrovax, o companie biofarmaceutica din Rusia.

Institutul de Cercetare Gamaleya face parte din Ministerul Sănătăţii din Rusia şi a început studiile clinice pentru un vaccin contra COVID-19 în iunie, numit Gam-Covid-Vac. Reprezintă o combinaţie între două adenovirusuri, Ad5 şi Ad26.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a anunţat că vaccinul a fost aprobat, în 11 august, şi că va fi redenumit Sputnik V, asta înainte de începerea cercetărilor din faza trei. Experţii au considerat că este prea riscant, astfel că anunţul a fost retras, spunând că aprobarea este un „certificat de înregistrare condiţionat”, care ar depinde de rezultatele din studiile fazei trei.

Aceste studii, planificate iniţial incluzând 2.000 de voluntari, au fost extinse la 40.000 de voluntari.

Cercetătorii Gamaleya au publicat rezultatele primelor două faze în 4 septembrie, care arată că vaccinul a produs anticorpi şi că are efecte secundare uşoare. Între timp, Rusia a negociat acorduri pentru furnizarea vaccinului către Brazilia, Mexic şi India, potrivit New York Times.

Vaccinul este finanţat de Institutul Gamaleya, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Sinovac Biotech este o companie privată din China, care testează un vaccin numit CoronaVac. Compania a anunţat în iunie că a încheiat primele două faze, la care au participat 743 de voluntari, şi că nu au existat efecte adverse severe, fiind generat şi un răspuns imun.

Ulterior, Sinovac Biotech a început studiile din faza trei în Brazilia, în iulie, şi în Indonezia, în august.

Compania a înregistrat, de asemenea, un studiu al vaccinului pentru copii, în 16 septembrie.
Guvernul chinez a acordat vaccinului Sinovac aprobare de urgenţă pentru utilizare limitată în iulie, potrivit Reuters. În plus, compania a ajuns la un acord pentru furnizarea a cel puţin 40 de milioane de doze către Indonezia, până în martie 2021.

În cazul Sinovac Biotech, pentru studiile desfăşurate în faza trei, sponsorii sunt Institutul Butantan, din Brazilia, fiind o instituţie publică afiliata Secretariatului de Sănătate din Sao Paulo, dar şi PT Bio Farma, singurul producător local de vaccinuri din Indonezia.

Institutul Wuhan a dezvoltat un vaccin contra COVID-19, pe care compania de stat chineză Sinopharm l-a pus în teste clinice. Primele două faze au demonstrat că vaccinul a produs anticorpi, dar că anumiţi voluntari au avut febră şi alte efecte secundare.

Faza trei a început în Emiratele Arabe Unite, în iulie, şi în Peru şi în Măroc în august.
Vaccinul a fost aprobat de urgenţă pe 14 septembrie, fiind utilizat pentru oamenii care lucrează în domeniul sănătăţii.

Sinopharm mai testează un vaccin contra COVID-19, dezvoltat de Institutul pentru Produse Biologice, din Beijing (Beijing Institute of Biological Products).

Faza trei s-a derulat în Emiratele Arabe Unite, unde 5.000 de persoane primesc versiunea Institutului Wuhan, iar alte 5.000 de persoane pe cea a Institutului Beijing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri