Caută
Close this search box.

Cum deosebești simptomele gripei comune de cele ale infecției cu noul coronavirus

Odată cu schimbarea anotimului și răcirea temperaturii vine și sezonul gripelor. Mai exact sezonul gripei începe din luna octombrie și ține până în mai. În acest an, acesta se suprapune cu pandemia de coronavirus.

Începe sezonul gripelor. Care sunt simptomele acestei boli
Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe moderate până la severe, conducând uneori chiar la deces.

În gripă, perioada de incubație variază între 1-4 zile. Adulții pot infecta alte persoane încă dinainte de debutul simtomelor, respectiv cu o zi înainte ca simtomele să se manifeste. De obicei, perioada de contagiozitate durează până la 5 – 7 zile de la debutul simptomelor, însă poate depăși o săptămână în cazul anumitor persoane, în special copii de până în 5 ani și persoane cu un sistem imunitar slăbit.

Gripa se caracterizează prin debutul brusc al semnelor și simptomelor, precum febra, mialgie, cefalee, stare generală de rău, tușe neproductivă, dureri în gât și rinită. În rândul copiilor, gripa este adesea asociată cu otita medie, greață și vărsături.

În general, gripa trece după 3-7 zile de la debutul simtomelor, însă tusea și starea generală de rău pot persista chiar mai mult de 2 săptămâni.

Cei care au gripă pot avea următoarele simptome: febră sau frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat și rinoree, dureri musculare, dureri de cap, vărsături și diaree și oboseală.

Care sunt simptomele infecției cu noul coronavirus. Cum deosebești Covid-19 de gripa comună
Infectarea cu noul coronavirus poate fi identificată prin simptome precum febra, oboseala şi tusea uscată. Unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală sau dureri în gât.

Persoanele în vârstă, precum şi cele cu diverse probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai predispose la infectarea cu COVID-19.

Boala poate fi transmisă de la o persoană la alta prin secreţii sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. Particulele se pot așeza pe obiectele şi suprafeţele din jur, iar persoanele se pot îmbolnăvi atingând aceste obiecte sau suprafeţe, apoi atingându-şi ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se îmbolnăvească de COVID-19 dacă respiră direct secreţiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută.

Viteza cu care se transmit virusurile care cauzează COVID-19 și virusurile gripale este o diferență importantă. Gripa are o perioadă de incubație mediană mai scurtă și, de asemenea, o perioadă mai mică de timp dintre debutul manifestărilor la un pacient și debutul semnelor la o persoană care s-a infectat de la acesta, în comparație cu infecția SARS-CoV-2. Acest interval, în cazul COVID-19 este estimat la 5-6 zile, în timp ce la gripă este de 3 zile.

În plus, transmiterea în primele 3-5 zile de boală sau o transmitere potențial pre-simptomatică este un factor principal de răspândire a gripei. În schimb, există persoane care pot transmite noul coronavirus înainte de instalarea simptomelor.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că în cazul epidemiei de COVID-19 a fost înregistrată o rată de mortalitate de trei ori mai mare decât gripa sezonieră,

„Pe scurt, COVID-19 se transmite mai puţin eficient decât gripa, contaminarea nu pare să se facă de la persoane care nu sunt bolnave, provoacă mai multe îmbolnăviri severe decât gripa, nu există încă vaccinuri sau tratamente disponibile şi poate fi ţinut sub control”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri