Cum milioane de oameni lucrează acum de acasă din cauza noilor condiţii impuse de pandemia de COVID-19, supravegherea angajaţilor a devenit o problemă. Prin urmare, cererea pentru software de monitorizare a acestora a crescut considerabil. În timp ce companiile spun că încearcă doar să menţină ridicat nivelul productivităţii, angajaţii ar putea simţi că le este invadată intimitatea, scriu cei de la BBC.

În baza acestor îngrijorări, Adam Satariano, jurnalst la New York Times, a decis să pornească un experiment neobişnuit. El spune că vrut să vadă pe propria piele cum funcţionează un astfel de program, aşa că şi-a descărcat singur un software de monitorizare pe toate device-urile şi i-a dat acces editorului său. „Simplul fapt că ştii că şeful tău te poate urmări, poate vedea imagini de pe desktopul tău şi are lista completă a site-urilor pe care le vizitezi îţi schimbă comportamentul şi te face mai responsabil faţă de sarcinile tale”, spune Satariano, citat de BBC.

Hubstaff, software-ul folosit de Adam, e deja instalat pe mai mult de 100.000 de dispozitive din diverse companii, care pot face print-screen-uri ale desktopului pe care lucrezi la fiecare câteva minute. Alte programe pot chiar să înregistreze ecranul şi să ia urma oricărei taste pe care o apeşi.

„Mi s-a părut extrem de intruziv, mai ales datorită faptului că programul generează procentaje care reflectă productivitatea ta din timpul orelor de lucru. Procentajul meu a fost extrem de scăzut, iar asta m-a surprins, pentru că mă consider un tip care munceşte mult”, a adăugat jurnalistul.

Editorul său şi-a exprimat de asemenea mirarea, adăugând că cifrele i-au ridicat semne de întrebare vizavi de activitatea lui. „După ce am vorbit cu el, am înţeles că abordarea era una greşită, pentru că cifrele măsoară doar timpul petrecut în faţa laptopului”. Mai mult, adaugă ea, sentimentul pe care l-am avut a fost unul ciudat. E ca şi cum nu îi invadam doar propria intimitate, ci şi a celorlalţi cu care intra în contact”.

177 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here