Caută
Close this search box.

Deutsche Welle: Mărturiile disidenților ruși care au supraviețuit tentativelor de lichidare cu otravă

vladimir putin

Criticii regimului de la Kremlin care au supraviețuit tentativelor de lichidare spun că otrava este doar una dintre metodele prin care oamenii lui Putin îi reduc la tăcere. Reporterul DW Iuri Rescheto a stat de vorbă cu câteva dintre „țintele” conducerii de la Moscova.

Piotr Versilov este acum în formă. În urmă cu doi ani, lupta să supraviețuiască, doborât de o otravă. Situația sa a fost similară cu cea a lui Alexei Navalnîi. Dar, spre deosebire de liderul opoziției din Rusia, el n-a fost atacat cu neurotoxina Noviciok: „Otrava administrată mie n-a fost atât de rea ca a lui. M-am recuperat mult mai repede. Am fost capabil cât de cât să vorbesc din a doua săptămână de tratament. Dar Noviciok este o otravă extrem de puternică. Nu contează că vrei să rănești pe cineva sau să-l ucizi. Noviciok este perfectă pentru crimă.”

Versilov a fost tratat la spitalul Charite din Berlin, la fel ca Navalnîi. Nimeni nu a putut identifica substanța care i-a fost administrată lui Versilov. Simptomele i-au determinat pe medici să suspecteze o otrăvire. Dar, după povestea cu Navalnîi, Versilov nu mai are nicio îndoială: „Faptul că s-a folosit Noviciok arată că a fost mâna președintelui. Un lucru este limpede: acces la această otravă au doar oamenii serviciilor secrete. Operațiunea putea fi efectuată numai cu aprobarea lui Vladimir Putin.”

Alți membri ai opoziției au fost atacați prin mijloace mai puțin letale, potrivit TVR. Printre aceștia se numără și politicianul independent Dmitri Gudkov. În urmă cu un an i s-a interzis să participe la alegerile locale de la Moscova și a fost arestat pentru 36 de zile.

Un alt exemplu: Iulia Galyamina, politician independent și figură cunoscută la protestele de acum un an, de la Moscova. Galyamina se confruntă și acum cu acuzații privind participarea la demonstrații: „Trăim într-un regim autoritar. În dictatură. Dictatura a început odată cu alegerea lui Putin în funcție.”

Dmitri Gudkov, activist: „Aici, drepturile omului nu fac parte din ecuație. Libertatea și justiția nu există. Aici poți fi trimis după gratii de fiecare dată când chemi oamenii să se alăture unui protest.”

Piotr Versilov nu se lasă intimidat. Refuză să tacă. De când și-a revenit, a devenit din nou activ politic la Moscova. O face, în ciuda faptului că are un copil: „Vreau că prietenii mei, familia mea și fiica mea să trăiască într-o țară fără Putin și sistemul său dezgustător. Sunt sigur că putem să atingem acest obiectiv.”

Până atunci, Piotr Versilov nu-și lasă fiica să iasă singură seara.Și-n fiecare dimineață o conduce la școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri