Caută
Close this search box.

Efectul creşterii pensiilor cu 40%. Salariile bugetare ar trebui îngheţate

Salariile bugetare

Creşterea cu 40% a punctului de pensie ar arăta investitorilor că România nu este serioasă, cu privire la echilibrarea bugetului, astfel că vom fi nevoiţi să ajungem să îngheţăm salariile pentru toată forţa de muncă, pentru a reduce cheltuielile publice, este de părere preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA) România, Adrian Codirlaşu.

„90% din cheltuielile publice sunt pe salarii şi pensii, ceea ce înseamnă că pentru învăţământ, sănătate şi pensii nu prea mai rămâne nimic. Noi, în această criză sanitară, am intrat cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, adică de 4% din PIB, în condiţiile în care celelalte ţări, care au avut politici fiscale pre-criza echilibrate, au avut acum mult mai mulţi bani să încurajeze economia. Exemplu este Germania, care anul trecut a avut excedent de 1,5%, iar anul acesta a putut să vină cu program extrem de substanţiale pentru susţinerea economiei”, a declarat preşedintele CFA România.

Dar faţă de alte state, precum Germania, care este locomotiva economică a UE, România pleacă în această criză cu un mare handicap.

„Noi, pornind cu acest handicap, am făcut ce am putut, iar economia s-a comportat foarte bine, chiar mult peste aşteptări. Şi aş spune că au fost două puncte-cheie care au condus la situaţia actuală, deşi şocul a fost extrem de mare, mult mai mare decât în 2008. Vedem că acum, economia, dacă ne uităm la parametri financiari, şi cursul valutar şi dobânzile au rămas stabile”, a mai spus analistul economic.

În plus, s-au făcut eforturi financiare sustenabile pentru a putea menţine stabile cursul valutar şi dobânzile.

„Primul punct cheie a fost politica BNR, care a creat stabilitate în sistemul financiar, şi al doilea este programul ÎMM Înveşt, care a dat companiilor finanţare, astfel încât acestea şi-au menţinut angajaţii şi vedem că pe alocuri salariile chiar au crescut în mediul privat, faţă de anul anterior.

Practic, nu s-au pierdut multe locuri de muncă şi nici nu prea s-au creat blocaje financiare, deci companiile au supravieţuit crizei. Mi se pare extrem de pozitiv că se creează premisele pentru a merge mai departe”, a mai declarat Adrian Codirlaşu pentru Ziare.com.

După părerea expertului, Guvernul nu ar trebui să umble la salarii, adică să apeleze la o tăiere a acestora, ci mai degrabă să nu le mai crească o perioadă, pentru că acum economia are nevoie de consum, pentru a-şi reveni.

„Din acest motiv, statul trebuie să vină cu un plan coerent pentru a reduce deficitul bugetar, în următorii 4 ani, de la un poate 9-10% cât va fi în acest an, la sub 3%. Acest plan va trebui să fie sustenabil pentru că investitorii instituţionali care finanţează deficitul să vadă că autorităţile chiar doresc reducerea deficitului.

Iar dacă venim cu mesajul că vom creşte pensiile cu 40% este clar că nu va fi sustenabil, mai ales în condiţiile de criză, şi ar putea duce la îngheţarea salariilor în sectorul bugetar care este o soluţie mai bună decât tăierea lor”, a afirmat Codirlaşu.

Mai mult, votul de astăzi nu se va transpune imediat într-o lege care va fi şi promulgata. Economistul spune că va mai dura ceva vreme până să se aplice, mai ales că, social-democraţii nu au indicat o sursă din care să se susţină această majorare a pensiilor cu 40%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri