Caută
Close this search box.

EXCLUSIV Dr. Traian Ionescu, expert în sănătate publică, avertizează că purtarea măștilor poate deveni ”toxică” pentru copii

Dr. Traian Ionescu, fost expert al Organizației Mondiale a Sănătății și membru al Academiei de Științe Medicale, omul care trăit 107 de epidemii interne și internaționale, avertizează că există condiții în care purtarea măștilor poate deveni ”toxică” pentru copii. Traian Ionescu subliniază că intervenția sa nu trebuie interpretată că ”s-ar opune purtatului măștii”.

Vreau să arat numai că prin expirație se elimina niste substanțe, niște gaze care rămân și se impregnează în conținutul măștii pe care copilul o poartă pe față”, atrage atenția medicul, într-o declarație pentru MargnaNews.ro.

Ceea ce este clar acum este că masca trebuie purtată, dar aceasta nu însemnă că organismul nu suferă în raport cu organul tintă, adică plămânul și anume alveolele și, după cum vedeți, răspunzând printr-o paleta foarte larga de forme clinice, de la forme ușoare până la cazuri foarte grave. Problema care se pune în ceea ce privește copilul devine discutabilă deoarece nici medicii pediatrici și nici medicii pneumologi, spre surprinderea mea, pentru a nu deranja experții privind purtarea măștii la copii, nu pun în discuție că aceasta grupa de vârstă este afectata de păstrarea acestui tip de masca care nu are un filtru menit să elimine expirația”, afirmă medicul Traian Ionescu.

Traian Ionescu subliniază că intervenția sa nu trebuie interpretată că ”s-ar opune purtatului măștii”, doar arată consecințele asupra sănătății copilului dacă aceasta nu este purtată corespunzător.

S-ar putea spune că prin aceasta intervenție a mea m-aș opune măștii.. NU! Dar în afara de aceste substanțe, în afara de aceste schimbări care se petrec în șist metabolic, se expiră în mască frecvent și germenii pe care îi inspiram și apoi îi expiram, deci tot ceea ce plămânul expira ca nefiind favorabil sănătății rămâne în masca nu se elimina afară – și se inspira din nou și copilul va inspira ceea ce expiră cu consecințele pe care pe scurt vi le-am amintit”, afirmă medicul.

Publicăm declarația integrală a dr. Traian Ionescu:

Sunt dr. Traian IONESCU și vreau să spun câteva cuvinte în legătură cu purtatul măștii, care este de folos, dar care ridică unele probleme în privința purtării măștii la copii.

De obicei, caracteristicile infecțioase sau a infecțiilor respiratorii sunt cunoscute, indiferent că fac parte din familii diferite cum ar fi ortomixovirusii, gripa, paraviridele, rujeola, rubeola sau chiar actualul coronavirus, care face parte din fam coronaviride, iar cel prezent, care circula la noi, a fost încadrat cu un nou grup (grupul 4 care au în comun o contagiozitate și o virulență extraordinar de mare).

Din aceasta cauză contagiozitatea este foarte greu de evitat. Unele dintre ele ca și cel prezent, având o varianta antigenica foarte frecventa, îngreunează găsirea și prepararea rapida a unui vaccin. Rămân deci la ideea că ne împotrivim acestui virus prin mîsurile clasice, pe care în prezent dvs le cunoașteți pe toate.

Cu toate acestea, aceste masuri nu pot să ne scape de boala, ele au că scop să împiedice infecția, cantitatea de virus pe care îl inspiram astfel încât rezistenta și sistemul imunitar să poată răspunde virusului.
Una din masuri este păstrarea măștii, problema atât de discutata de publicul nostru. Ceea ce este clar acum este că masca trebuie purtată. dar aceasta nu însemnă că organismul nu suferă în raport cu organul tintă, adică plămânul și anume alveolele și, după cum vedeți, răspunde printr-o paleta foarte larga de forme clinice, de la forme ușoare până la cazuri foarte grave.

Fac această intervenție pentru că, în ceea ce privește copilul, problema devine discutabilă:  dar pentru că nici medicii pediatrici și nici medicii pneumologi, spre surprinderea mea, pentru a nu deranja experții privind purtarea măștii la copii, nu pun în discuție că aceasta grupa de vârstă este afectata de păstrarea acestui tip de masca care nu are un filtru menit să elimine expirația. Purtând măști fară un filtru necesar, să vedem ce inspiră acești copii suflând în masca, iar rezultatul expirației fiind inspirat din nou de către copii. Ce se elimina într-o expirație? Și de ce inspiram și apoi expiram, ce expiram?

În general, ținând seama de alimentația actuală de tip occidental, aceasta generează aproximativ un miliechivalent pe kg de hydrogen zilnic, drept  rezultat al metabolismului substanțelor pe care noi le ingeram și care conțin sulfuri, cisteina și metionina; în plus, conțin și niste tipuri de aminoacizi cationici cum ar fi lizina și arginina și, se știe, că hemostaza acidobazica exista în 3 componente, din care nu le voi numi pe toate, ci doar 2 – pe cea în care atunci când se expiră modifica toate aceste substanțe. Astfel, ventilația alveolara modifică la copii mai ales, pentru că au pulmonul în dezvoltare presiunea dioxidului de carbon pe de o parte și după aceea reglează eliminările renale, pentru a contra cantitatea de HCO3 din fluidul extracelular.
Vreau să arat numai că prin expirație se elimina niste substanțe, gaze care rămân și se impregnează în conținutul măștii pe care copilul o poarta pe fata. Dar, din practica, se întâmplă în mod frecvent o acidoza respiratorie, deci o creștere primara a hipoventilatiei alveolare, adică a presiunii CO2, cu răspuns renal compensator cu creștere de secreție de hidrogen care apare la 3-5 zile și duce la creșterea HCO3 în plasma.

Pe scurt am spus ceea ce se întâmplă în aceasta punere a măștii pe fata copilului. S-ar putea spune că prin aceasta intervenție a mea m-aș opune măștii.. NU! Dar în afara de aceste substanțe, în afara de aceste schimbări care se petrec în șist metabolic, se expira în mască frecvent și germenii pe care îi inspiram și apoi îi expiram, deci tot ceea ce plămânul expira că nefiind favorabil sănătății rămâne în masca, nu se elimina afara și se inspira din nou și copilul vă inspira ceea ce expiră, cu consecințele pe care pe scurt vi le-am amintit.

Din aceste motive cred că este bine că un copil să poarta masca, dar să poarte o mască cu filtru expirator

Deja e prea târziu, lucrurile au fost făcute. În condițiile date, când copiii vor fi nevoiți să poarte mască fară filtru de expirație, după 30-40 minute de purtare, profesorul de gimnastica să îi adune și să facă exerciții de expirație și inspirație.

Sigur că da ar, fi fost de dorit butelii de oxigen, dar sunt periculoase în mediul scolar. 
Noi, adulții, va trebui la rândul nostru să găsim din jumătate în jumătate de ora sau din ora în ora un loc izolat sub un arbore, să facem niste exerciții respiratorii pentru a ne oxigena pulmonii”.

Redăm mai jos un video cu dr. Traian Ionescu, înregistrat la inceputul pandemiei de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri