Caută
Close this search box.

Geoană: România este un aliat vital în NATO. Are rol de pivot regional

România este un „aliat vital” al NATO şi are rol de „pivot regional” în ceea ce priveşte apărarea şi descurajarea ameninţărilor la adresa Alianţei, a declarat, marţi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

El a transmis un mesaj video pentru cei care participă la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

„România este într-adevăr un aliat vital în NATO şi rolul României ca pivot regional în apărarea şi descurajarea împotriva ameninţărilor care vin în continuare şi de la Est şi din alte zone este foarte foarte important. 2% pentru Apărare din PIB-ul României nu este o cheltuială, ci este o investiţie. Este o investiţie într-o Românie mai puternică, mai capabilă să-şi apere propriile interese şi care evident este potenţată de modul în care NATO dar şi aliaţii la nivel bilateral investesc în securitatea României”, a spus Geoană.

El a vorbit de complementaritatea NATO – UE şi de rolul ţării noastre în acest context.

„România este percepută ca un apărător ferm atât al legăturilor transatlantice vibrante şi un campion sincer al integrării europene. Pentru că, de fapt, NATO şi UE, UE şi NATO sunt două faţete ale aceleiaşi monede şi investind în sinergia şi în complementaritatea dintre NATO şi UE, evitând duplicări, evitând concurenţe inutile este un lucru firesc şi credibil de făcut pentru diplomaţii români şi pentru liderii români. România este o naţiune esenţială, cu un rol unic şi cu o anvergură multiregională”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Potrivit lui Geoană, „România poate şi trebuie să joace un rol de campion în ceea ce înseamnă transformarea lecţiilor învăţate în domeniul rezilienţei, a impactului crizelor multiple asupra societăţii”.

Mircea Geoană a vorbit şi despre ameninţările care nu au dispărut, în contextul pandemiei.

„Această pandemie nu trebuie să ne conducă la ideea că provocări mai vechi au dispărut. Nu, ele sunt, dimpotrivă, amplificate. Rusia îşi continuă tiparul de comportament agresiv, cu campanii de dezinformare, cu atacuri cibernetice şi acţiuni militare. Rusia şi-a mărit masiv bugetul pentru Apărare, şi-a modernizat armata şi a crescut anvergura şi complexitatea exerciţiilor sale”, a arătat Geoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri