Caută
Close this search box.

Germania ameninţă cu blocarea Nord Stream 2 dacă Rusia continuă să nege otrăvirea lui Navalnîi

nord stream 2

Heiko Maas, ministrul german de externe, rupe în manieră autoritară frontul social-democraților care s-au arătat, până acum, reticenți în a ipoteza o blocare a proiectului ruso-german ca răspuns la otrăvirea lui Alexei Navalnîi, scrie La Repubblica, citată de Rador.

Într-un interviu apărut în ediția de duminică a publicaţiei Bild, Maas definește atacul împotriva principalului adversar al lui Putin ca fiind „o crimă perfidă” și „o încălcare gravă acordurilor internaționale privind armele chimice”, semnate tot de ruși. Potrivit medicilor germani, Navalnîi a fost intoxicat cu Noviciok un agent nervin dezvoltat de sovietici.

Toxina, a subliniat ministrul, „este accesibilă doar unui grup foarte mic de persoane”, iar în trecut „s-a aflat în posesia autorităților ruse”. Pe scurt, indiciciile potrivit cărora otravă ar proveni de la Kremlin, „sunt numeroase”.

Maas a reamintit că agentul nervin a fost folosit și pentru otrăvirea fostului agent Serghei Skripal. Și dacă Moscova nu ajută la clarificarea a ceea ce Angela Merkel a definit „o crimă”, Berlinul va considera acest gest ca pe un refuz de a investiga un indiciu de vinovăţie.

Reamintind că înghețarea conductei de gaz care leagă Rusia de Marea Baltică, finalizată până acum lîn proporţie de 90% ar afecta și companiile europene și germane, Maas reasamblează Marea Coaliție pe ipoteza unui răspuns puternic la aroganța Moscovei, care continuă să nege faptul că principalul adversar al lui Putin a fost victima unui atac.

Exponenţi de frunte ai CDU, precum Norbert Roettgen și Friedrich Merz, au solicitat anularea acordului. Aparent, Angela Merkel continuă să-l apere, dar, așa cum au dezvăluit deja în ultimele zile ziarului Repubblica surse autoritare, până și Cancelarul este de părere că în tratativele complicate cu Moscova, gazoductul ar putea servi pentru a obține o clarificare a atacului împotriva lui Navalnîi.

Duminică, o parte din partidul lui Merkel, cum ar fi de exemplu adjunctul liderului, Johann Wadephul, cere ca fostul cancelar Gerhard Schroeder, arhitect al acordului cu Putin, să renunțe la funcţiile sale de conducere a Gazprom. Opinie împărtăşită şi de liderul grupului Verzilor, Katrin Goering-Eckardt: „Fostul cancelar Schroeder trebuie să decidă acum dacă este de partea democrației și a drepturilor omului”, a subliniat aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri