Google, cel mai cunoscut motor de căutare din lume, împlinește 22 de ani. Fondatorii săi sunt Larry Page şi Sergey Brin.

Larry Page şi Sergey Brin au început lucru la proiectul care avea să devină Google în 1996, denumit inițial ″BackRub″⁣. La început, au fost ajutați de Scott Hassan şi Alan Steremberg, iar Hassan a fost cel care a scris o mare parte din codul sursă. În 2006 a părăsit proiectul Google pentru a-și înființa propria firmă de robotică.

La 27 septembrie 1998, un grup restrâns de tineri, doctoranzi la Universitatea Stanford din California, au lansat lansau oficial cel mai cunoscut motor de căutare online – Google.

Ideea lui Larry Page a fost să exploreze proprietăţile matematice ale internetului, pentru înţelegerea structurii legăturii web ca un paragraf uriaş. Ai exact multitudinea de pagini de pe internet să fie trimisă într-o singură pagină, adică motorul de căutare Google, relatează Agerpres.

„Larry încerca să încarce o sută de pagini de internet simultan. Încercam să remediez unele dintre erorile pe care le avea cu Java, iar acest lucru a durat săptămâni, dacă nu luni de zile. Îmi amintesc că, într-un singur weekend, am luat tot codul sursă al programului şi l-am rescris complet. Ştiu că puteam să fac acest lucru foarte uşor dacă foloseam limbajul pe care îl cunoşteam foarte bine, Python. Am scris programul în aşa fel încât Larry reuşise ca de la circa 100 de pagini pe care abia putea să le încarce să ajungă la 32.000 de pagini încărcate simultan pe un singur calculator″, declara cel care scris codul-sursă, Scott Hassan, în revista Vanity Fair

La început, motorul de căutare a folosit site-ul Universității Stanford unde fondatorii săi erau doctoranzi. Domeniul google.com a fost înregistrat la 15 septembrie 1997.

Fondatorii Google nu voiau reclame la început, dar s-au răzgândit
Atât Brin cât şi Page nu au vrut la început să folosească reclamele în motorul de căutare sau a unui motor de căutare finanţat din reclame, și chiar au publicat o lucrare de cercetare în acest sens. Însă şi-au schimbat viziunea şi au permis reclamele în format text.

Până la finalul anului 1998, Google indexase circa 60 de milioane de pagini de internet, potrivit salon.com. Prin modul ingenios de indexare, rezultatele căutărilor oferite de Google erau mult mai bune decât cele ale competitorilor precum Yahoo!, Excite.com, Lycos, AOL.com, Go.com, Netcenter sau MSN.com, potrivit salon.com.

Google a dezvoltat un navigator de internet, o rețea socială și un sistem de operare pentru mobile
În 2002 a apărut, serviciul de ştiri Google News, pentru ca în 2004 să apară Gmail, care avea să devină cel mai utilizat serviciu de poștă electronică la nivel mondial.

Google Maps a apărut în 2005, iar în 2008 a fost lansat navigatorul de internet Google Chrome care, de asemenea, avea să devină unul dintre cele mai populare platforme de accesare a serviciilor de internet la nivel mondial.

În 2011, Google a lansat propria reţea de socializare Google+(care s-a închis în urmă cu mai bine de un an).

În iunie 2005, compania Google era evaluată la aproape 52 de miliarde de dolari şi devenise una dintre cele mai mari companii media prin valoarea de piaţă, conform ediţiei electronice a cotidianului Los Angeles Times.

În noiembrie 2014, Google deţinea 70 de birouri de lucru în peste 41 de state de pe mapamond, iar în 2015, s-a reorganizat în cadrul holding-ului Alphabet Inc. iar Google a devenit subsidiară a grupului.

Google este, în prezent, una dintre cele mai cunoscute companii din domeniul tehnologiei informaţiei de pe mapamond. De aproape zece ani este și unul cei mai mari jucători pe piaţa de tehnologie mobilă, graţie dispozitivelor şi sistemului de operare mobil Android, dezvoltat pe un cod sursă liber la care au adăugat o suită de servicii și aplicații proprietare Google.

Sursa: StirilePROTV

392 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 6 =