Caută
Close this search box.

Înălţarea Sfintei Cruci, o mare sărbătoare la români

sfânta cruce

Astăzi este o zi importantă în calendarul creştin ortodox. Românii prăznuiesc Înălţarea Sfintei Cruci pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. În această zi sărbătorim, de fapt, amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci.

Primul eveniment este găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în faţa poporului, de către Episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie, din anul 335. Cel de-al doilea eveniment este aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni.

S-a întâmplat în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o cu mare cinste, în biserica Sfântului Mormânt, a Sfintei Cruci, din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost găsită din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită ei, s-au găsit pe Golgota trei cruci. Iniţial, găsitorii nu ştiau care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul şi care sunt, de fapt, crucile tâlharilor răstigniţi odată cu El. Patriarhul Macarie le-a spus atunci să atingă pe rând crucile de o femeie moartă.

Ea a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce. Aşa au găsit-o pe cea pe care a fost răstignit Hristos. După această minune, Patriarhul a poruncit să se înalţe Sfânta Cruce pe un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

După ce împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, el a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas în acest loc, timp de paisprezece ani. Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.

În ziua în care prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci, trebuie neapărat să ţinem post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri