Caută
Close this search box.

Inegalităţile rasiale au costat economia americană 16.000 de miliarde de dolari

Inegalităţile rasiale

În ultimii 20 de ani, inegalităţile rasiale au costat economia americană 16.000 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu publicat de Banca Citigroup.

„Dacă Statele Unite ar fi redus prăpastia rasială a afroamericanilor în privinţa salariului, locuinţelor, educaţiei şi investiţiile în urmă cu 20 de ani, economia americană ar fi avut în plus 16.000 de miliarde de dolari”, se precizează în studiul publicat joi, realizat de a treia cea mai mare bancă americană.

„Reducerea discriminărilor azi ar permite creşterea PIB-ului american cu 5.000 de miliarde de dolari în următorii cinci ani”, mai indică studiul, conform Digi24.

Citigroup s-a angajat joi că va investi un miliard de dolari în următorii trei ani, în vederea reducerii acestor inegalităţi între clase sociale.

Jumătate dintre fonduri ar urma să fie direcționate pentru ajutorarea americanilor să devină proprietari ai locuinţlor în care stau. De asemenea, urmează să crească investiţiile în companii care aparţin afroamericanilor.

Alt obiectiv al băncii este să ofere comunităților de culoare un acces mai bun la sistemul bancar şi la credite, în contextul în care dificultatea afroamericanilor de a obţine un credit cu o dobândă corectă este denunţată adesea.

Anunțul băncii vine ca răspuns la apelul lansat vineri de către un oficial al Băncii Centrale americane – Fed -, care a cerut lumii economiei şi finaţelor să acţioneze împotriva rasismului instituţional.

Evocând „inegalităţi istorice şi instituţionale ale sistemului financiar”, Raphael Bostic, care conduce filiala din Atlanta a Rezervei federale americane a deplâns faptul că bogăţia gopodăriei albilor rămâne de zece ori mai mare decât a gopodăriei afroamericanilor – cam la fel ca în urmă cu 100 de ani.

El a denunţat politica oficială a anilor de după al Doilea Război Mondial, care oferea un acces la împrumuturi imobiliare în funcţie de origine şi, astfel, la o locuinţă decentă şi abordabilă”, una dintre principalele surse ale ”disparităţii rasiale a bogăţiei”, care persistă.

Inegalităţile puternice din Statele Unite – exacerbate de criza pandemică – au fost readuse în centrul atenției publice de ample proteste care au izbucnit sub lozinca „Vieţile celor de culoare contează” („Black Lives Matter”), după moartea lui George Floyd, relansate de cazul Breonna Taylor, la Louisville în Kentucky, relatează bursa.ro, citând AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri