Avocatul General al Curții de Justiție a UE arată că numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare și normele naționale privind înființarea Secției Speciale (SIIJ) sunt contrare dreptului Uniunii.

Avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE), Michal Bobek, a dat publicității un comunicat în care arată că înființare Secției Speciale (SIIJ) în absența unor garanții suficiente împotriva imixtiunii politice în Justiție este contrară legislației UE, potrivit unui comunicat al instituției.

Avocatul general arată că înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (denumită în continuare „SIIJ”) trebuie să corespundă unei justificări deosebit de importante, transparente și reale, informează Biziday.

Odată îndeplinit acest criteriu, este în plus imperativ ca compunerea, organizarea și funcționarea unei asemenea secții să se conformeze unor garanții de natură să evite riscul unor presiuni exterioare asupra puterii judecătorești.

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiție. Misiunea avocaților generali este de a propune Curții, în deplină independență, o soluție juridică în cauza care le este atribuită. Judecătorii Curții vor delibera și vor emite o hotărâre în legătură cu înființarea SIIJ.

Comunicatul integral al CJUE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.