Caută
Close this search box.

Iohannis: România a contribuit substanțial la consolidarea poziției NATO în zona Mării Negre. Vom rămâne un pilon de securitate, în contextul amenințărilor existente

klaus iohannis

România va rămâne un membru credibil al NATO şi un pilon de stabilitate şi securitate, în contextul provocărilor şi ameninţărilor existente, a transmis președintele Klaus Iohannis, cu prilejul aniversării a cinci ani de la înființarea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est și a Unității de Integrare a forțelor NATO pe teritoriul României.

Klaus Iohannis, despre apartenența României la alianța nord-atlantică

Șeful statului a spus că apartenența României la NATO și UE, precum și parteneriatul strategic cu SUA ne asigură integrarea într-un mediu de securitate stabil. Dincolo de asta, Iohannis a ținut să sublinieze că organizația nord-atlantică a contribuit și la conturarea identității noastre ca națiune liberă și democratică.

Klaus Iohannis a mai transmis că România a dat dovadă de „pragmatism, angajare, coerență și hotărâre”, prin faptul că a îndeplinit la timp toate obiectivele asumate. Șeful statului a ținut să pună accent și pe angajamentul solid al României pentru dezvoltarea mecanismelor de securitate și apărare colectivă. „Apărarea colectivă aliată înseamnă conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat”, a mai precizat el.

„De asemenea, România a adus o contribuție substanțială la consolidarea arhitecturii de comandă și control a NATO în zona Mării Negre prin operaționalizarea Brigăzii Multinaționale (MN-BDE) și prin constituirea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE), demonstrând, încă o dată, angajamentul solid al țării noastre pentru dezvoltarea mecanismelor de securitate și apărare colectivă, conform angajamentelor asumate de statele membre la Summiturile Alianței”, a mai transmis președintele, prin intermediul consilierului de stat Mihai Șomordolea.

Iohannis, despre Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și Unitatea de Integrare a forțelor NATO pe teritoriul României

Președintele a afirmat că înființarea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est și a Unității de Integrare a forțelor NATO pe teritoriul României, acum cinci ani, a reprezentat un moment decisiv în planul apărării colective și al întăririi posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic.
Antena1, SURPRIZĂ de proporții: Uite cine se ÎNTOARCE la Chefi la Cuțite!

„Activitatea acestor unități multinaționale pe teritoriul României și integrarea lor în structura de forțe a NATO demonstrează solidaritatea statelor membre. Apărarea colectivă aliată înseamnă astăzi, mai mult decât oricând, conștientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat.

Cele două structuri de comandă-control reprezintă o prezență vizibilă, dar defensivă, a NATO pe teritoriul ţării noastre, cu rolul de a facilita dislocarea rapidă a forțelor aliate în regiune şi de a asigura conexiunea între forțele aliate și cele naționale, inclusiv prin planificarea și derularea de exerciții multinaționale și a altor forme de pregătire în comun”, a transmis Klaus Iohannis, prin intermediul consilierului de stat Mihai Șomordolea.

În final, președintele României a ținut să le mulțumească celor care își desfășoară activitatea în aceste unități de elită și să le ureze succes pe mai departe.

„Vă asigur că țara noastră va rămâne un aliat credibil şi un pilon de stabilitate şi securitate, în contextul provocărilor și amenințărilor existente”, a mai comunicat președintele Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri