Caută
Close this search box.

Liban: Macron vorbește de o trădare colectivă de către clasa politică

Președintele Franței, Emmanuel Macron a susținut duminică o conferință de presă pe tema crizei economice și politice din Liban în care a vorbit despre o ”trădare colectivă” de către clasa politică libaneză, ceea ce a determinat eșecul formării unui guvern.

La începutul lui septembrie, clasa politică libaneză se angaja să formeze un guvern în 15 zile, ceea ce nu s-a întâmplat.

Partidele politice poartă întreaga responsabilitate a acestui eșec, este de părere liderul de la Palatul Elysée.

Emmanuel Macron s-a deplasat de două ori la Beirut în doar câteva săptămâni – imediat dupa explozia care a distrus portul și cartierele învecinate și a revenit aici și la începutul lui septembrie.

Populaţia locală acuza puterea că este responsabilă de explozia soldată cu aproape 200 de morţi astfel că guvernul lui Hassan Diab a demisionat pe 10 august .

Acum, președintele francez crede o parte a acestei crize politice actuale se datorează partidului șiit Hezbollah care ”nu ar trebui să se creadă mai puternic decât este”. În opinia președintelui, ”Hezbollah nu poate fi în același timp o armată în război contra Israelului, o miliție pornită împotriva civililor în Siria și un partid respectabil în Liban”.

Liderii libanezi mai au o ”ultimă șansă” pentru a reveni asupra angajamentelor luate la începutul lui septembrie, de a constitui un guvern, atenționează Macron, pentru ca un ajutor financiar internațional să le fie acordat. Pentru a le parveni banii promiși, comunitatea internațională a cerut deja numirea unui guvern provizoriu în măsură să pună de urgenţă în practică reforme precum şi alegeri legislative anticipate într-un termen de un an.

Premierul desemnat, Moustapha Adib, cel care a fost însărcinat pe 31 august să formeze un guvern, anunță acum că nu există niciun conses politic, în ciuda urgenței de a fi demarate reformele solicitate de comunitatea internațională care a promis să deblocheze sute de milioane de dolari pentru Liban.

Liban trăiește de luni de zile o criză economică marcată de scăderea monedei locale, de restricții bancare și de o hiperinflație.

Jumătate din populație trăiește sub nivelul sărăciei iar în plus, de decenii există probleme în ceea ce privesc serviciile publice, mai exact curentul electric este sistat foarte des.
Pe fondul divergențelor politice, în ultimii ani dura între 5 și 11 luni formarea guvernelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri