Aleksandr Lukaşenko a declarat marţi c,ă dacă regimul său cade, Rusia va urma, după o lună de proteste fără precedent împotriva realegerii sale, despre care el spune că sunt susţinute de Occident, relatează AFP.

„Ştiţi la ce concluzie am ajuns cu establishment-ul şi autorităţile ruse? Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia”, a dat asigurări Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţiile ruse după un interviu acordat mai multor media din această ţară.

El a apreciat că „dacă Lukaşenko se prăbuşeşte, tot sistemul se va prăbuşi, urmat de tot Belarusul”, potrivit Agerpres.

După ce în timpul campaniei electorale a acuzat Rusia că încearcă să-l înlăture din cauza refuzului său de a se supune ambiţiilor Moscovei, Lukaşenko a efectuat un viraj la 180 de grade, pledând pentru o susţinere rusă în contextul unei mobilizări fără precedent a protestatarilor de la venirea sa la putere, în 1994.

El a discutat în mai multe rânduri cu Vladimir Putin pe această temă, iar preşedintele rus a promis să trimită trupe în Belarus dacă protestele degenerează în violenţe.

Un summit cu participarea celor doi este prevăzut să aibă loc în zilele sau săptămânile următoare.

Rusia nu vede cu ochi buni orice formă de protest împotriva legitimităţii electorale a regimurilor adesea autoritare care conduc aceste ţări.

În ceea ce priveşte arestarea la frontiera ucraineană în noaptea de luni spre marţi a opozantei Maria Kolesnikova, Lukaşenko a afirmat că aceasta a fost aruncată dintr-o maşină în mers de alţi doi opozanţi, în timp ce aceştia fugeau în Ucraina vecină.

Kievul a dezminţit marţi această versiune a faptelor, explicând că Maria Kolesnikova s-a opus expulzării sale forţate din Belarus şi că, din cauza imposibilităţii de a o convinge să părăsească ţara, ea a fost arestată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here