Caută
Close this search box.

Marian Kocner, milionar slovac, a fost achitat în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak

marian kocner

Extrem de bogatul om de afaceri Marian Kocner, care era acuzat de comandarea asasinării lui Jan Kuciak, un jurnalist de investigaţie, în februarie 2018, a fost achitat de către Tribunalul din Pezinok (vest), relatează AFP.

Asasinarea lui Kuciak a întors efectiv pe dos Slovacia, schimbând un guvern, o coaliţie şi preşedintele statului.

”Crima a fost comisă, dar nu s-a dovedit că Marian Kocner şi Alena Zsuzsova au ordonat acest asasinat”, a declarat judecătoarea Ruzena Sabova, preşedintele completului.

”Tribunalul îl achită aşadar pe acuzat”, a declarat ea, adăugând că Kocner a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de euro, cu privire la deţinere neautorizată de arme, după ce la domiciliul său au fost găsite 60 de gloanţe.

Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, amândoi în vârstă de 27 de ani, au fost ucişi prin împuşcare, la domiciliul lor, într-o execuţie în stil mafiot, după ce Kuciak a scris mai multe articole despre corupţia unor persoane înalt-puse şi relaţiile lui Marian Kocner cu lideri politici din ţară.

Potrivit parchetului, omul de afaceri ar fi ordonat asasinarea lui Kuciak, pentru a se răzbuna, din cauza articolelor care-i detaliază diversele infracţiuni din domeniul imobiliar, informează News.ro.

În ultima sa pledoarie, în iulie, Kocner a respins acuzaţiile. Dubla crimă a aruncat această ţară, cu 5,4 milioane de locuitori, în criză şi a declanşat cele mai mari manifestaţii de stradă de la căderea comunismului.

Premierul de la acea vreme, Robert Fico, a fost nevoit să demisioneze, în martie 2018, înlocuit de adjunctul său din Partidul Smer-SD (stânga, populist) Peter Pellegrini.

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în dosar, doi şi-au mărturisit vina şi au fost condamnaţi. Zoltan Andrusko, intermediar în asasinat, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în decembrie 2019, după ce a încheiat o înţelegere cu parchetul.

Fostul militar Miroslav Marcek, asasinul plătit, a fost condamnat în aprilie la 23 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de uciderea cuplului, prin împşcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri