Caută
Close this search box.

Masca, opțională în școli? Un județ din România vrea să impună această regulă de luni

A început școala și a fost o săptămână mai agitată ca niciodată. Unul din subiectele importante a fost legat de faptul că elevii sunt obligați să poarte mască în timpul școlii. Un județ vrea să schimbe aceste lucru.

Borboly Csaba a declarat că va propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgenta (CJSU) Harghita ca această restricție să devină facultativă la nivel local.

”Sperăm că luni va fi luată o astfel de decizie”, a spus reprezentantul UDMR.

Județul Harghita vrea ca masca să nu mai fie obligatorie în școli

Borboly Csaba este președinte al Consiliului Județean Harghita din anul 2008 și candidează pentru un nou mandat la alegerile locale din 27 septembrie.

Încă de la început, această regulă a atras multe critici. Recent, Asociaţia Pro Consumatori a trimis o scrisoare deschisă către liderii din Guvern, cerându-le printre altele ca masca să fie obligatorie doar după 12 ani, așa cum se întâmplă în multe țări din Europa.

”Instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie respiratorie pe întreaga durată a timpului în care copiii se află într-un spaţiu de învăţământ, începând de la vârsta de 6 ani, deci cu cei care se află în clasa pregătitoare, este un act inuman aplicat fără a ţine cont de Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din data de 21 august 2020 cu privire la folosirea măştilor de către copii, unde se arată că masca de protecţie respiratorie nu trebuie purtată de copiii până la vârsta de 12 ani, lucru de care s-a ţinut cont în următoarele ţări: Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Belgia, Austria, Suedia, Polonia, Danemarca, Ungaria şi Bulgaria.

Vă reamintesc că 8 din 10 mărci de măşti de protecţie respiratorie comercializate în România sunt neconforme sau mai pe înţelesul omului obişnuit sunt contrafăcute, fapt ce va duce cu siguranţă la îmbolnăvirea a milioane de români de boli ale aparatului respirator,” se arată în scrisoare.

”Nu aţi prevăzut în Ordinul comun nr. 5487/1494/ 4 septembrie 2020 nicio excepţie de la purtarea măştii, i-aţi îmbotniţat pe toţi cei 2,5 milioane elevi, cu toate că aţi fi putut aplica acea prevedere din Legea educaţiei naţionale care permite organizarea unei clase de cel puţin 12 elevi pentru cei din învăţământul primar, în acest fel aţi fi putut elimina obligativitatea purtării măştii de protecţie măcar pentru copiii de 6 ani, în număr de 150.000.

Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că nu iubiţi copiii şi nu vă pasă de sănătatea şi viitorul acestei naţiuni,” se mai arată în scrisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri