Caută
Close this search box.

Monica Anisie avertizează: Firea şi Pandele sunt pasibili de amenzi, pentru prezenţa în şcoală

monica anisie

Prezenţa în clasă, alături de copii, a primarului Capitalei, Gabriela Firea, şi a celui de Voluntari, Florentin Pandele, ar putea reprezenta o încălcare a ordinului comun emis de ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, în contextul debutului anului şcolar în România şi, în consecinţă, cei doi ar putea fi sancţionaţi cu o amendă între 500 şi 2.500 de lei.

Într-un punct de vedere transmis Ziare.com, reprezentanţii Ministerului Educaţiei vorbesc despre „Ordinul comun MEC/MS nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”.

Actul normativ, spun cei de la Ministerul Sănătăţii, se aplică „în unităţile de învăţământ, în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, pentru beneficiarii primari ai dreptului la învăţătura şi personalul din sistemul naţional de învăţământ”.

„Ghidul măsurilor sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19, prevăzut în anexa nr. 1 la Ordinul comun nr. 5487/1494/2020, prevede că accesul în unitatea de învăţământ va fi interzis oricăror persoane străine (părinţi, alţi însoţitori etc.) în afara cazurilor excepţionale, unde este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ”, afirmă reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Oficialii ministerului continua spunând că încălcarea acestor prevederi „poate fi sancţionata conform art. 65 lit.m) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.

lineatul m.) al articolului 65 din Legea 55/2020 prevede că, în măsura în care nu are valenţe de infracţiune, reprezintă contravenţie „circulaţia persoanelor, pietonala sau cu vehicule, în locurile şi, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă”.

Articolul 66 al aceleiaşi legi indică faptul că amenda pentru această faptă este de la 500 la 2.500 de lei. Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este totuşi unul mai degrabă teoretic.

Reprezentanţii instituţiei evită să afirme clar că edilii au fost prezenţi în sala de clasă a copiilor lor luni, încălcând astfel norma trasată prin ordinul comun, chiar dacă, iniţial, Firea a admis, într-o declaraţie dată jurnaliştilor, că au fost acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri