Caută
Close this search box.

Nivelul Lacului Techirghiol a scăzut cu un metru, din cauza secetei

techirghiol

Seceta din Dobrogea a avut un impact major asupra lacului Techirghiol, nivelul acestuia scăzând cu aproximativ un metru. Este pentru prima dată când are loc acest fenomen în ultimii 50 de ani, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL).

„Specialiştii A.B.A.D.L. s-au deplasat în zonă şi au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spaţiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privinţa lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru.

Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitaţiilor din ultimii ani, dar şi de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar şi din acest an care au accentuat procesul de evaporaţie pe lac”, au transmis Apele Române Dobrogea – Litoral, pe pagina de Facebook, informează Ziare.com.

Aceştia susţin că un alt factor ar fi asociat cu sistemul de irigaţii din zonă care este dezafectat:

„Un alt factor importat, care a influenţat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigaţii din zonă care în momentul de faţă este dezafectat şi care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru ca terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă.

Prin urmare nivelul apei din lac la ora actuală este asemănător cu nivelul lacului înainte de punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii în jurul anilor ’70- ’80”, au mai transmis reprezentanţii ABADL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri