Caută
Close this search box.

Noul cod silvic a fost promulgat: furtul de arbori va fi pedepsit penal, iar camioanele folosite pentru transport vor fi confiscate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care a modificat Codul Silvic. Printre modificări se numără încadrarea la infracțiune a oricărui furt de arbori, indiferent de cantitate, și confiscarea vehiculelor folosite pentru comiterea infracțiunilor silvice. De asemenea, accesul bicicliștilor în pădure va fi permis doar pe trasee marcate.

Potrivit Noului Cod Silvic, furtul de arbori va intra direct sub incidenţă penală, indiferent de prejudiciu, camioanele sau tirurile cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor putea fi confiscate, iar tăierile la ras vor fi interzise în rezervaţiile naturale. În plus, avizul de transport va deveni obligatoriu şi pentru rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn, lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat, iar sumele destinate pazei suprafeţelor de pădure de sub 30 de hectare vor creşte cu peste 30%. Evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie, iar accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor şi din drumurile forestiere. Accesul cetăţenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

Accesul public cu bicicleta în pădure va fi permis numai pe drumurile forestiere, pe potecile şi pe traseele amenajate, pe răspunderea celui care intră în pădure şi cu respectarea condiţiilor stabilite de administratorul fondului forestier/proprietar, după caz.

Legea prevede și că ”şeful ocolului silvic răspunde patrimonial, în conformitate cu prevederile Legii 53/2002, pentru pagubele produse pe suprafeţele de fond forestier sau în terenurile din afara fondului forestier dacă nu sesizează unităţile de poliţie şi/sau parchetul teritorial cele mai apropiate, în maximum 24 de ore de la înregistrarea informaţiei referitoare la constatarea pagubelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri