Caută
Close this search box.

Otrăvirea lui Navalnîi. Replici dure între Germania și Rusia: „Face joc dublu”

aleksei navalnîi

Ministrul german de externe Heiko Maas a respins, duminică, acuzaţiile Rusiei conform cărora Germania întârzie deliberat investigaţiile în cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, care este sub tratament medical la un spital de elită din Berlin cu diagnosticul otrăvire.

Într-un interviu pentru postul de televiziune ARD, Maas a spus că Germania a confirmat deja că va aproba o solicitare a Rusiei pentru asistenţă judiciară în această chestiune şi că i-a comunicat acest lucru ambasadorului rus. „Nu există niciun motiv să nu aprobăm asta”, a precizat şeful diplomaţiei germane.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat anterior, duminică, faptul că Moscova va colabora cu Berlinul la investigaţii, dar a acuzat de asemenea autorităţile germane că le întârzie. „Berlinul trebuie să fie operativ”, a spus Zaharova la postul de televiziune Russia-24, adăugând că solicitarea procurorului general rus nu a primit un răspuns încă.

„Berlinul este pe cale să întârzie procesul de anchetă pe care îl susţine. În mod deliberat?”, a mai scris Zaharova pe Facebook. „Până acum, nu suntem siguri că Germania nu face un joc dublu”, a continuat ea.

Totuşi, Maas a comentat, pe marginea acestor declarații ale părții ruse, că acuzaţiile sunt „o perdea de fum”, precizând că Germania „va oferi orice aprobări sunt necesare pentru a împărtăşi informaţii cu privire la solicitarea de asistenţă judiciară”.

Justiţia germană analizează în prezent o solicitare din partea autorităţilor ruse, a confirmat vineri procurorul general al Berlinului. „Dacă Rusia nu contribuie la rezolvarea cazului sau ridică alte perdele de fum aşa cum face de mai multe zile, atunci e încă un semn că are ceva de ascuns”, a spus Maas. Posibile reacţii vor fi discutate la un nivel european în zilele următoare, a adăugat el.

Principal opozant al Kremlinului, Navalnîi se află în prezent într-un spital din Berlin, după ce a fost „fără nicio îndoială” otrăvit în Rusia – potrivit guvernului german – în timpul unui turneu electoral, cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, elaborat în perioada sovietică în scopuri militare.

Duminică, inventatorul agentului neurotoxic noviciok, Vladimir Uglev, a declarat că nu poate dormi şi că are remuşcări de când guvernul german a anunțat că liderul opoziţiei ruse a fost otrăvit cu această armă chimică dezvoltată în perioada Uniunii Sovietice. Kremlinul a negat, însă, orice amestec în brusca deteriorare a stării de sănătate a lui Navalnîi, relatează DPA, citată de Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri