Caută
Close this search box.

OXFORD. Testele COVID-19 dau rezultate eronate. Descoperire-BOMBĂ, numărul cazurilor ar putea fi greșit

O analiză realizată de cercetători de a Centrul de Medicină bazată pe dovezi al Universității Oxford arată că testele COVID-19 sunt prea sensibile și ar putea da diagnostic greșit pentru că arată urme de virus mort, rămase de la infecții mai vechi, și nu doar virusul activ care e contagios.

Testul principal utilizat pentru diagnosticarea coronavirusului este atât de sensibil încât ar putea identifica fragmente de virus mort din infecții vechi, spun oamenii de știință. Majoritatea oamenilor sunt infecțioși doar aproximativ o săptămână, dar din cauza sensibilității testelor ar putea ieși pozitivi și săptămâni mai târziu. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea duce la o supraestimare a scării actuale a pandemiei, notează BBC.

Prof. Carl Heneghan, unul dintre autorii studiului (link direct studiu) care deocamdată este publicat doar pe platforma www.medrxiv.org și nu a fost încă revizuit de experți, a declarat că, în loc să dea un rezultat „da / nu” bazat pe detectarea vreunui virus, testele ar trebui să aibă un punct limită, astfel încât cantități foarte mici de virus să nu fie traduse în tr-un rezultat pozitiv.

El crede că detectarea urmelor de virus vechi ar putea explica parțial de ce numărul cazurilor crește, în timp ce internările în spital rămân stabile. Centrul de medicină bazată pe dovezi de la Universitatea Oxford a analizat datele din 25 de studii în care specimene de virus din teste pozitive au fost puse într-un recipient Petri pentru a vedea dacă vor crește.

Această metodă de „cultură virală” poate indica dacă testul pozitiv a relevat virusul activ care se poate reproduce și răspândi, sau dacă e vorba doar de fragmente de virus mort, care nu vor crește în laborator sau la o persoană.

Aceasta este o problemă despre care știm încă de la început – și ilustrează încă o dată de ce datele despre Covid sunt departe de a fi perfecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri