În ultima săptămână de campanie electorală, PSD a reușit să treacă de Senat un proiect de legea care le oferă stimulente profesorilor și personalului auxiliar. Mai exact, cadrele didactice și personalul auxialiar din învățământ vor primi stimulente financiare pe toată perioada stării de alertă și de urgență pentru implicarea și expunerea în față riscului răspândirii coronavirusului COVID-19. Proiectul, inițiat de PSD a fost adoptat în regim de urgență și intră în dezbaterea Camerei Deputaților.

Inițiativa legislativă (semnată de social democrații Marcel Ciolacu, Robert Cazanciuc, Paul Stănescu și Alfred Simonis) a fost adoptată de senatori cu 85 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” și 13 abțineri.

Aceasta prevede că profesorii precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, din învățământul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar înflințate în structura instituțiilor de învățământ superior, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în față riscului răspândirii coronavirusului COVID-19.

„Cu toți ne confruntăm cu probleme și neajunsuri venite cu această pandemie, dar trebuie să recunoaștem că fără profesori și fără medici nu putem supraviețui ca și societate. Am tot auzit acuzații din partea PNL că e un gest populist. Cu siguranță nu este. Cum se putea ca acum, când acest guvern de un ban nu e în stare sau nu vrea să susțină profesorii, să stăm și să privim de pe margine? Nu este o măsură populistă și nici exagerată. Este un ajutor pe care acești eroi îi merită pentru că cresc ei și educă oameni. Astăzi se vrea ca școala să fie servitor electoral și un clar agent de propagandă pentru PNL”, a declarat senatorul PSD Radu Preda, la Parlament.

Proiectul de lege a fost dezbătut în regim de urgență în Senat. Săptămâna trecută a primit raport de admitere de la comisia de învățământ iar în cursul zilei de azi a primit aviz favorabil din partea Comisiei de muncă a Senatului.

Senatul a fost primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Premierul Ludovic Orban a anunțat în repeteta e rânduri că nu sunt posibile creșteri de cheltuieli în bugetul de stat. „Nu sunt posibile aceste creșteri de cheltuieli. PSD a generat cheltuieli de 6,5% din PIB suplimentare și, în același timp, a modificat și plafonul maxim de îndatorare raportat la PIB, de la 44% la 40%. Adică a generat cheltuieli suplimentare și a interzis posibilitatea obținerii de finanțări pentru susținerea acestor cheltuieli. Adică a pus bazele unui faliment”, a explicat premierul.

173 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here