Caută
Close this search box.

Punctul de pensie creşte cu 14%. Începe balamucul

Cinci milioane de pensionari primesc, din această lună, mai mulţi bani. Sumele nete de bani diferă, în funcţie de cât este valoarea pensiei fiecăruia, în puncte de pensie.

Fiecare pensionar poate să-şi facă singur calculul propriu, pentru că punctul de pensie ajunge de la 1.265 de lei, la 1.442 de lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 177 de lei pe punct.

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Am afirmat şi afirm în continuare: pe logică pur economică, după de-consolidarea fiscală făcută de PSD din 2017 încoace, chiar şi înainte de coronavirus, pensiile nu trebuiau să crească deloc. După corona, pensiile trebuie scăzute. Restul este calcul politic, risc politic şi cât crede Cabinetul Orban că poate să susţină, ca efort financiar, România. Iar pensionarii ar trebui să fie fanii pe viaţă ai domnilor Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Să-şi pună poze cu ei în camera de zi, pe peretele luminos.

Subiectul a fost şi este puternic folosit de PSD, în campania electorală. PSD a stabilit prin lege că la 1 septembrie anul acesta punctul de pensie trebuie să crească cu 40%, după ce stabilise anterior să mărească punctul de pensie cu acest cuantum de la 1 ianuarie 2020. Evident, scopul e unul electoral.

În cazul unei majorări a punctului de pensie cu 40%, efortul bugetar suplimentar, pe lunile septembrie – decembrie ale acestui an, deşi este foarte mare, este realizabil: în jur de 8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro). Pe un exerciţiu bugetar de un an, efortul bugetar suplimentar este de patru ori mai mare, adică de 31,5 miliarde de lei (în jur de 6,8 miliarde de euro).

Problema aşadar nu este dacă banii aceştia pot fi plătiţi de Cabinetul Orban până la sfârşitul anului, ci dacă pot să fie plătiţi de orice guvern, pentru întotdeauna. Iar aici apar probleme de sustenabilitate.

Cu un deficit bugetar care a sărit de la peste 4%, la finalul anului trecut, la cel puţin peste 6%, anualizat, la finalul acestui an, din cauza coronacrizei, precum şi cu o criză economică aşa cum nu a mai avut loc în istoria omenirii, ce se prefigurează în lunile următoare, România nu-şi poate permite să facă un astfel de pas sinucigaş, în gol, ca să satisfacă hachiţele electorale ale unor practicanţi de trafic electoral cu bani inexistenţi contra voturi.

Iar aici, aşa cum am spus în titlu, începe balamucul. Dacă PSD nu se opreşte (şi nu se va opri), ce va face Cabinetul Orban, când CCR va îl obliga să mărească punctul de pensie cu 40%?

Este simplu: după mărirea aceasta de pensii, agenţiile de rating vor downgrada România la junk. Aceasta înseamnă că România nu va mai putea să se împrumute de pe pieţele externe decât foarte scump, iar volumele de bani obţinute vor fi mult mai mici.

În structura serviciului datoriei, pentru România există, în fiecare an, de plătit rata la Programul MTN, de la Bursa din Luxemburg,unde în acest moment am împrumutat în total vreo 36 de miliarde de euro.

Cel mai scurt drum al ţării către faliment ar fi dacă în noiembrie, când trebuie plătită rata anuală la acest împrumut, undeva între unul şi două miliarde de euro, toată datoria existentă va deveni scadentă.

România nu poate plăti 36 de miliarde de euro, deci va intra în faliment. Ce va urma? Devalorizarea monedei naţionale, prin urmare scăderea averilor noastre personale, ale fiecăruia, dramatic.

Apoi, o rectificare bugetară dură, care va duce la scăderea pensiilor. La celălalt pol, o altă soluţie ar fi ca BNR să emită monedă fără acoperire, provocând inflaţie. Vor exista astfel bani pentru plata pensiilor, dar banul se va devaloriza masiv.

Cu alte cuvinte, pensionarul care are acum 1.000 de lei şi cumpără o pâine cu un leu va avea o pensie de 1.400 de lei şi va cumpără o pâine cu trei sau cinci lei. Pe scurt, situaţia va semăna cu cea de la începutul anilor 90, când toţi eram milionari şi mulţi dintre noi muream de foame.

Cine va fi acuzat pentru asta? Logic: Cabinetul PNL. De către cine? Iarăşi logic: de către eternul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri