Caută
Close this search box.

Putin, întâlnire cu Lukaşenko: Rusia va împrumuta Belarus cu 1,5 miliarde de dolari

lukaşenko

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că este convins că omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, va putea să rezolve criza politică din Belarus, scena unei mişcări de protest fără precedent de la realegerea acestuia în funcţie la începutul lunii trecute, şi şi-a exprimat sprijinul în favoarea unei reforme constituţionale, ca modalitate de soluţionare a crizei în fosta republică sovietică, respingând orice ingerinţă externă în afacerile din Belarus, potrivit AFP şi EFE.

„Ştim de propunerea dumneavoastră de a începe să lucraţi la o Constituţie. Cred că este logic, oportun şi practic”, a spus Putin la începutul întâlnirii lor la reşedinţa prezidenţială din staţiunea Soci de pe litoralul rus al Mării Negre.

În cadrul acestei prime întâlniri dintre cei doi preşedinţi de la izbucnirea protestelor antiregim în Belarus, Putin a subliniat că belaruşii trebuie să-şi rezolve singuri criza survenită în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august.

„Suntem pentru ca belaruşii înşişi, fără sugestii şi presiuni din exterior (…), să rezolve această situaţie şi să găsească o soluţie comună”, a spus Putin, potrivit agenţiilor ruse de presă, citate de Agerpres.

Preşedintele rus, care a anunţat recent crearea unei forţe de poliţie de rezervă pentru un eventual sprijin care să fie acordat Belarusului în caz de nevoie, a subliniat că Moscova îşi va îndeplini obligaţiile în cadrul Uniunii statale comune şi al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

El a subliniat că Rusia consideră Belarus drept un aliat foarte apropiat şi a anunţat că Moscova a convenit cu Minskul acordarea unui împrumut în valoare de 1,5 miliarde de dolari, conform TASS.

‘Ne-am înţeles că Rusia va acorda Belarus în acest moment dificil un împrumut de stat de 1,5 miliarde de dolari şi o vom face. În prezent, din câte ştiu, miniştrii noştri de Finanţe lucrează la această problemă’, a afirmat preşedintele rus.

La rândul său, Lukaşenko le-a mulţumit lui Putin şi poporului rus pentru sprijinul acordat atunci când au izbucnit protestele în masă la Minsk şi alte oraşe din ţară.

„Aţi acţionat într-un mod foarte decent. Prietenii la nevoie se cunosc”, a spus Lukaşenko.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri