Caută
Close this search box.

Rafila, optimist: Mai există patru coronavirusuri care produc răceli absolut banale

alexandru rafila

Alexandru Rafila a arătat, joi, la Digi24, de ce este optimist în privinţa nfecţiei cu noul coronavirus. În afară de SARS și MERS, în lume mai sunt patru tipuri de coronavirusuri care produc răceli absolut banale.

Alexandru Rafila a constatat că, în pofida creșterii numărului de cazuri de infecții în Europa, există o evoluție mai favorabilă decât ceea ce se întâmpla în primăvară.

România a fost până de curând pe primul loc la mortalitate COVID în UE, dar recent a fost depășită la numărul de infecții – și deci, și la mortalitate – de țări care au o populație mult mai mare.

Cu toate acestea, în aceste țări, mortalitatea este mai scăzută decât era în primăvară, ceea ce arată fie că sistemele de sănătate și-au adaptat schemele de tratament, fie că este vorba de persoane mai tinere care se îmbolnăvesc, în timp ce persoanele la risc sunt protejate mai bine, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

„Eu am o singură speranță: este ca virulența acestui microorganism să scadă în timp și chiar dacă va produce infecții, să producă în general infecții ușoare. Nu este singurul coronavirus.

Mai există, în afară de cele două cunoscute, SARS și MERS, mai există patru coronavirusuri care produc niște răceli absolut banale în sezonul rece și poate că toate aceste mutații care se întâmplă prin pasaje repetate la om nu vor duce neapărat la o creștere a virulenței, poate că vor duce la o scădere a virulenței”, a arătat Alexandru Rafila.

„Eu am o speranță, care nu-mi dau seama dacă este fundamentată de evoluția bolii sau de adaptabilitatea sistemelor de sănătate”, a punctat președintele Societății Române de Microbiologie.

El a subliniat că este o discuție pur teoretică și că nu s-a constatat deocamdată științific o scădere a virulenței virusului, însă sunt indicii că lucrurile pot evolua în mai bine în această pandemie.

Profesorul este de părere că nu trebuie dramatizată o creștere – inevitabilă – a numărului de cazuri de COVID-19 odată cu începerea școlii, cu atât mai mult cu cât copiii nu sunt într-o categorie la risc.

„Numărul de cazuri de COVID-19 va crește inevitabil o dată cu începerea școlilor, dar pentru copii nu este dramatic, nu este o problemă. Numărul de cazuri la nivel național sigur va crește.

Aud tot felul de teorii cu dinamica valurilor și așa mai departe. Nu știu care este această dinamică. Sigur ea va fi crescătoare în următoarea perioadă”, a spus Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri