Renate Weber le cere miniştilor Educaţiei şi Sănătăţii, Monica Anisie şi Nelu Tătaru, să identifice procedura de predare online a profesorilor cu boli cronice şi a celor de peste 60 de ani.

În cele două solicitări postate, marţi, pe site-ul instituţiei, AP cere clarificarea mai multor aspecte:

-dacă unitatea de învăţământ este obligată să angajeze sau să continue derularea raporturilor de muncă cu cadrul didactic care a prezentat adeverinţa de la medicul curant, având în vedere particularităţile desfăşurării activităţii de telemuncă;

-ce documente/acte trebuie să prezinte persoana de peste 60 de ani pentru a se putea încadra în vederea predării online sau se aplică pentru toate cadrele didactice care au peste 60 de ani, fără nici o discriminare;

-cine asigură echipamentele, logistica şi resursa umană necesare pentru cadrul didactic care predă online, în vederea desfăşurării în condiţii corespunzătoare a orelor online.

Weber solicită clarificări şi referitor la cum se va încheia actul adiţional la contractul individual de muncă pentru cadrele didactice care predau on-line, având în vedere că Legea nr. 81/2018 prevede că în anumite zile/perioade telesalariatul desfăşoară activitatea la sediul angajatorului.

AP menţionează, potrivit Agerpres, că, în plus, cadrele didactice pot sesiza o posibilă discriminare în ceea ce priveşte salarizarea, având în vedere că, atât personalul care desfăşoară activitatea on-line, cât şi cei care o prestează în cadrul unităţii de învăţământ primesc acelaşi salariu.

Renate Weber cere să se clarifice dacă se are în vedere acordarea unui beneficiu (sub forma unei indemnizaţii) cadrelor didactice care îşi desfăşoară exclusiv activitatea prin prezenţa fizică la unitatea şcolară, în starea de alertă.

„Acest aspect ar fi de natură a încuraja, pe de o parte, prezenţa fizică a cadrelor didactice în unităţile de învăţământ, iar pe de altă parte ar preveni un posibil absenteism al acestora, pe caz de boală sau chiar personal insuficient prin ieşirea din activitatea didactică prin pensionare anticipată sau prin încetarea raporturilor de muncă din alte motive”, menţionează AP.

Conform solicitărilor adresate celor doi miniştri, din cuprinsul unui articol publicat pe un site pe 9 septembrie, rezultă că unii dascăli cu afecţiuni cronice vor preda online, iar alţii şi-au luat concedii medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here