Caută
Close this search box.

Școala de la (mare) distanță

Cu școala modernă cică nu ne mai permitem glume, cum făceam cu aia dinainte. Mai ales în aceste vremuri dificile, când virusul din aer îl bate măr pe virusul din calculator. Așa că trebuie multă atenție și multă (se dovedește uneori cam prea multă) chibzuință. Ori facem școală de la distanță, informatizată, ori n-o mai facem.

Dar se zvonește c-o s-o facem. Mâine-poimâine, fiecare școlar va sta în faţa unei tablete. Sau invers. Fiecare tabletă va sta în fața mai multor elevi, într-o clasă. Așa că numai cei cu priviri de șoim vor ajunge premianți. Varianta cealaltă ar fi ca tableta să fie dusă din casă în casă, de fiecare dată dezinfectată corespunzător, până la primul scurtcircuit.

Un politician patriot a luat însă o mărură eroică, expediind la şcoala din Nichipeşti (unde a învățat bunicul lui) calculatorul personal, pe care nu-l mai folosea din ʼ99.

Donația sosește. Nea Ioviţă, portarul școlii, se suie în căruţă şi dă binişor la o parte paiele pe care calul a fost de acord să le cedeze din meniu, ca să protejeze cutia. „Ăsta-i, mă?” „Ăsta!” zice căruţaşul. Nea Ioviţă îl cară în braţe, printre raţe, căţei şi purcei, care îl aclamă toţi.

În clasă e linişte. Jumătate dintre şcolari încă mai trebuie să sosească, pe jos, de la zece kilometri depărtare. Ceilalţi suflă în pânzele de păianjen care au crescut pe la colţurile de sus ale încăperii. Nea Ioviţă o ia pe margine, pe scândura cu şase noduri, singura din podea care n-a putrezit. Pune cutia pe un colţ al catedrei. În câteva secunde, computerul se arată ochilor însetaţi de cunoaştere, în toată splendoarea sa.

„Ştie careva să-i dea drumul?” întreabă nea Ioviţă. „Dom’ profesor de mate” se încumetă olimpicul clasei. „Ce spui, muceo? râd nea Ioviţă şi căruţaşul. Că noi om fi mai proşti? Uite ştecheru’, uite priza.”

Trec câteva minute. Iese doar un pic de fum. „S-o fi stricat când ai ocolit pe la Bălosu’, se înfurie portarul. Tuşeai dacă te nămoleai un pic…” Citește textul integral AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri