Caută
Close this search box.

Şcoala unicat din mediul rural, în Alba: Tablă smart, robotul care-ţi spune când să aeriseşti, strigă şi catalogul, îţi spune să porţi mască

Şcoala smart din Ciugud, Alba, revoluţionează sistemul de învăţămând din România. Cu fonduri europene s-au făcut aici minuni. Cu 130 de elevi, şcoala din Ciugud abia aşteaptă să-şi deschidă porţile luni, 14 septembrie.

Unitatea a fost dotată cu un sistem inteligent de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor. Sistemul ia temperatura celor care intră în școală și-i atenţionează pe cei care nu poartă mască de protecție.

În plus, un alt software va detecta nivelul de dioxid de carbon și va anunţa când trebuie aerisită clasa.

Reportajul a fost realizat de Digi24 în cea mai modernă instituție de învățământ din mediul rural din România.

Prima școală smart din mediul rural din România se pregătește de începerea cursurilor cu măsuri speciale și cu un sistem inteligent inedit de acces în clădire.

De asemenea, va fi utilizat în premieră un sistem de filtrare și dezinfectare a aerului în spațiile comune, iar personalul școlii va fi testat.

Sistemul semnalează dacă un elev lipsește și conducerea unității de învățământ contactează imediat familia pentru a vedea ce s-a întâmplat.

Se întâmplă la Ciugud, în județul Alba, o comună despre care s-a vorbit în repetate rânduri, fiind unul dintre puținele exemple pozitive din România. Campioană la proiecte cu fonduri europene, și-a căpătat faima de „cea mai bogată comună din România”.

Portarul, înlocuit de un robot care știe dacă nu porți mască.
În locul portarului, cu temometrul în mână le va da „bună dimineața” copiilor la intrare, la Școala gimnazială din comuna Ciugud, județul Alba, un robot.

Triajul epidemiologic la intrarea în școală se face cu ajutorul unui dispozitiv smart. Dacă cel care intră nu poartă mască, este imediat detectat.

Reporterul Digi24 a făcut un test și a încercat să intre fără mască. „Vă rugăm, purtați mască!”, s-a auzit vocea robotului. „Temperatură normală”. Aparatul confirmă apoi că poate intra în școală.

Iar misiunea robotului nu se încheie aici. Tot el va fi şi cel care va striga primul catalogul, iar în cazul vreunui elev absent, directorul şcolii va fi anunţat imediat.

FOTO: alba24.ro

Școala din Ciugud înseamnă două lucruri: o strictă organizare și inteligență artificială. Este pregătită să primească de luni elevii în condiții de maximă siguranță. De exemplu, fiecare elev va găsi pe banca sa un ghid clar despre ceea ce înseamnă Covid-19 și cum ar trebui să se comporte în timpul orelor de curs.

De asemenea, pentru a se menține mereu în clasă un aer proaspăt, a fost implementat, în premieră națională, un sistem bazat pe inteligență artificială care arată nivelul de dioxid de carbon, temperatura și nivelul de luminozitate.

Deși pare greu de crezut, toate acestea se întâmplă într-o școală din mediul rural din România.

Nici clasicele laboratoarele de biologie, chimie sau istorie nu mai există. Toate s-au transpus acum în realitate virtuală.

„Eu, de exemplu, fac descrierea la oră cu elevii, deschid acest material și le pot arăta copiilor și ei se pot plimba în interiorul teatrului și pot arăta ceea ce văd, pot realiza o descriere”, explică profesorul.

Scenariul hibrid nu este neapărat o noutate pentru elevii din Ciugud.

„Și înainte erau perioadele în care gripele țineau acasă copiii. Sunt niște camere de unde se poate face transmiterea lecțiilor. Copilașul stând acasă să poată vedea ce se întâmplă în clasă”, spune directoarea școlii.

Elevii, dar şi părinţii se mândresc cu şcoala din comuna lor.

„E o mare diferență față de celelalte școli! Mă bucur foarte mult că m-am mutat aici”, spune Denisa, elevă.

„Am învățat împreună, totul a fost ceva nou la noi în școală, dintr-odată aveau acces la tot”, arată Maria Simion, directoarea școlii din Ciugud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri