Caută
Close this search box.

Tătaru: „Suntem pe a doua cocoașă a primul val pandemic. Putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea și o pantă descendentă

nelu tătaru

Ministrul Sănătății a declarat luni că, momentan, România se află pe a doua cocoașă a primul val pandemic.

Dacă se vor respecta regulile în vigoare, din a doua jumătate a lunii octombrie țara noastră ar putea intra pe o pantă descendentă în cee ace privește numărul de cazuri de COVID-19, mai susține Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Suntem pe a doua cocoașă a primul val pandemic”

„Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea școlilor, cinematografelor, sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie. Fiecare din aceste activități are niște norme de aplicare și funcționare în vederea bunei desfășurări și cu riscurile cât mai mici.

Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre. Dacă menținem, atunci putem să ne gândim în a două jumătate a lunii octombrie că putem avea și o pantă descendentă. Mergem, deocamdată, pe acel platou. Suntem pe a două cocoașa a primul val pandemic.

Sperăm să putem gestiona cu bine și acest început de școală. În măsura în care rămânem în același registru, sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă”, a precizat ministrul Sănătății în județul Neamț, unde participă la o serie de activități de susținere a candidaților PNL la alegerile locale.

În ceea ce privește impactul virusului COVID-19 asupra redeschiderii școlilor și reluării cursurilor, Nelu Tătaru a precizat că o evaluare completă va fi gata abia la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie.

„Deocamdată gestionăm toate cazurile și cele care apar noi în urmă testărilor. Dar reperele noastre rămân adresabilitatea la unitățile de primiri urgențe, terapie intensivă și numărul de decese”, a concluzionat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, apel pentru respectarea regulilor în vigoare

Nelu Tătaru a atras atenția, duminică, că este mai important ca primul val pandemic să fie bine gestionat, pentru că de această perioadă depinde cât de puternic va lovi cel de-al doilea val de COVID-19 în România.

Ca să nu ne confruntăm cu o situație devastatoare din punct de vedere medical, Tătaru a reamintit că trebuie să respectăm cu strictețe măsurile de protecție și să ne vaccinăm împrotriva gripei sezoniere, pentru a nu suprapune cele două virusuri.

„Respectăm normele, avem transmitere comunitară redusă şi un număr scăzut de cazuri, ne menţinem în faza de platou. Haideţi să respectăm normele, să transformăm primul val într-un val decizional, pentru că al doilea val depinde foarte mult de cum gestionăm primul val. Cred că al dolea val depinde de primul, să termină, să ducem pe panta descendentă primul val”, a declarant, la Iaşi, ministrul Sănătăţii.

Bilanțul epidemiei de COVID-19 de pe teritoriul României

Potrivit celor mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, la nivelul întregii țări, au fost confirmate 808 noi cazuri de COVID-19, dintr-un total de 6.348 de teste care au fost prelucrate în același interval.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 232 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 464 de pacienți cu coronavirus sunt internați, în acest moment, în secțiile de ATI din România.

De asemenea, de duminică până luni, au fost înregistrate 23 de decese în rândul persoanelor diagnosticate cu COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri