Fost adjunct al Departamentului de Stat, în timpul lui George Bush Jr, Robert Zoellick a condus Banca Mondială exact în perioada recesiunii dintre 2007 și 2012, dar, spune el într-un interviu acordat BBC, atunci a existat o cooperare între G20 și băncile centrale, iar foștii președinți ai SUA (George Bush și Barack Obama) s-au alăturat eforturilor globale de redrasare economică, informează Biziday.

Zoellick crede că acum cel mai mare pericol este suprapunerea problemelor create de pandemie cu ruptura dintre SUA și China.

“Cooperarea este singura soluție pentru scoaterea economiei mondiale din recesiune, cred că relația dintre China și SUA e în cădere liberă, nu cred că știm unde se va opri această cădere, iar aceasta este o situație foarte periculoasă” a spus Zoellick.

El a avertizat că lumea ar putea arăta mai mult ca în 1900, când marile puteri erau în competiție și asta nu s-a terminat prea bine (nr – o referire la războaiele mondiale care au urmat), dacă țările fac pași înapoi din globalizare și încep să-și urmărească interese naționaliste.

Zoellick dă vina pe Donald Trump, despre care spune că are probleme de caracter și de competență, iar protecționismul său s-a adăugat anxietăților asiatice, într-un moment în care puterea Chinei începe să se întindă peste regiunea din jurul acesteia.