Caută
Close this search box.

Universitatea Bucureşti: coronavirusul rămâne ore-n şir pe pâinea neambalată

pâinea neambalată

Un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universităţii Bucureşti arată că virusul SARS-CoV-2 rămâne ore bune detectabil pe pâine.

Cercetătorii se aşteptau ca acesta să fie distrus de procesele chimice din pâine, dar, spre surprinderea lor, virusul a fost detectat ore bune după contaminare. La studiu au mai participat Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” şi Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau”.

Descoperirea pune o întrebare uriaşă autorităţilor din domeniu, respectiv Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi Direcţiei de Sănătate Publică. În România, spre deosebire de alte ţări, mai mult de jumătate din pâinea vândută este neambalată (în România se produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de pâine), informează Ziare.com.

Prin urmare, clienţii pot să pună mâna direct pe produse şi să aleagă ce pâine vor sau să renunţe la ea; evident că cei care sunt infectaţi vor contamina cu virus activ pâinea.

Aşa cum au arătat specialiştii, încă de la începutul epidemiei, SARS-CoV-2 este „air-borne”, adică este prezent în aer şi în picăturile extrem de fine pe care le producem când vorbim. Ori, gravitaţional, aceste picături ajung pe produsele care sunt expuse.

De aceea, este indicat să ne spălăm pe mâini, să spălăm obiectele pe care le ating şi alte persoane şi să curăţăm zonele expuse contaminării. Fructele, legumele trebuie şi pot fi curăţate. Din nefercire, pâinea neambalata nu poate fi „spălată”.

Studiul arata, de asemenea, că virusul nu poate să străbată ambalajul. Astfel, s-a constatat că, deşi virusul a fost detectat pe ambalaj în intervalele măsurate, nu a fost detectat şi pe fata interioară a ambalajului. Deci, după ambalare, pâinea nu mai poate fi contaminată. Studiul Universităţii Bucureşti propune, astfel, o soluţie simplă şi anume ambalarea pâinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri