Oamenii de știință australieni au descoperit că o anumită moleculă din veninul albinelor ar putea distruge celulele canceroase, fără a ataca celulele sănătoase.

O echipă de cercetători de la Institutul Harry Perkins de Cercetare Medicală și de la Universitatea Western Australia au testat veninul de la 312 albine și bondari din Australia, Irlanda și Anglia.

Ei au extras o peptidă numită melitină, componenta din venin care produce durere în urma înțepăturii albinelor.

În cadrul unui studiu de laborator pe mai multe tipuri de cancere de sân agresive, cum ar fi de exemplu cancerul de sân triplu negativ, melitina este capabilă să distrugă 100% din tumori și celule canceroase.

„Veninul este extrem de puternic”, spune Ciara Duffy, principala cercetătoare. „Am aflat că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 minute”.

Celulele canceroase conțin de obicei cantități mari de EGFR (receptor pentru factorul de creștere epidermică), mai puțin prezent în celulele sănătoase. Melitina acționează asupra moleculei EGFR, omorând celulele canceroase, fără a le afecta însă pe cele sănătoase.

Experimentele științifice din trecut nu au reușit să „atace” molecula EGFR fără a afecta în același timp și celulele sănătoase.

„Am descoperit că albina europeană din Australia, Irlanda și Anglia produce efecte aproape identice cu cele ale cancerului de sân în comparație cu celulele normale. Cu toate acestea, veninul de la bondari nu a putut provoca distrugerea celulelor canceroase, nici măcar în concentrații foarte mari”, spune Ciara Duffy.

În timp ce veninul de la albine a fost folosit mult timp pentru a vindeca anumite tipuri de eczemă, inclusiv pentru a trata melanoamele, felul în care veninul acționează la nivel molecular nu a fost cunoscut până acum.

280 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 5 =