Caută
Close this search box.

VIDEO Arhitectul Șerban Țigănaș, la MagnaNews LIVE: Cum va arăta viitorul centru integrat de transplant din Cluj Napoca

Arhitectul Șerban Țigănaș, la MagnaNews LIVE, într-un dialog cu jurnalista Rodica Sărmaș Furnea, dezvăluie detalii din proiectul viitorului centru de transplant din Cluj Napoca. Unitatea medicală va avea 300 de paturi și va fi amplasată pe un teren de 1,5 hectare în zona medicală a Clujului.

Astfel, a fost finalizat cel mai mare concurs internațional de soluții organizat în România pe piața de arhitectură. S-au înscris 44 de proiecte, dintre care 4 au fost descalificate pentru că nu întruneau criteriile de participare.

Concursul a fost câștigat de birourile de proiectare PINEARQ din Barcelona și Dico și Țigănaș din Cluj.

Autorii principali ai proiectului sunt arh. Alberto de Pineda Álvarez, coautori – arh. Jenică Craiu, arh. Alexandra Demetriu, arh. Șerban Țigănaș, arh. Alexandrina Kiss, iar colaboratori  arh. Giovanna Pomo, arh. Bogdan Dragomir, arh. Maria Buiga.

Spitalele nu sunt construcții ușoare. Complexitatea funcțională, tehnologia folosită, exigențele legate de multiplele fluxuri de persoane și materii și mai ales rapida și continua evoluție a științelor medicale și a practicilor fac ca spitalele să fie navele cosmice din domeniul construcțiilor”, a declarat arhitectul Șerban Țigănaș, care a menționat că parteneriatul cu biroul din Barcelona specializat în proiecte de sănătate – Pinearq este unul mai vechi. ”România nu are experiență în acest domeniu”, a adăugat Șerban Țigănaș.

Așa va arăta primul centru multifuncțional de transplant din România
Echipa de arhitecti are experiență în zona arhitecturii medicale

Apreciata ca fiind o solutie de exceptie, proiectul declarat câștigător se dorește a fi un model de bune practici la nivel internațional, în ceea ce privește constructia centrelor de transplant multiorgan.

Juriul concursului a fost format din:

– Arh. Claudiu Salanță – arhitect șef CJ Cluj
– Dr. Andrei Leșan
– Dr. Peter Jaksch
– Arh. Ștefan Bâlici
– Arh. Oana Gavriliu
– Arh. Andrei Șerbescu
– Arh. Silviu Aldea

Conform aprecierilor juriului, proiectul câştigător ”oferă un răspuns foarte profesionist şi, aparent, fără efort tuturor cerinţelor temei de concurs, oferind o rezolvare adecvată a amplasamentului dificil şi asigurând o trecere reuşită dintre un ţesut urban eterogen şi Ansamblul Clinicilor Universitare”.

Premiul II a fost câștigat de Asiza Birou de Arhitectură SRL, avându-i autori principali pe arhitectul Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu, arh. Miruna Moldovan.

Premiul III a fost câștigat de Starh – Arhitectură, autori principali fiind Maria-Iulia Stanciu și Florian Stanciu.

Au fost acordate, în total, trei premii și două mențiuni:

– Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 3.248.500 euro, fără TVA
– Premiul II: 60.000 euro
– Premiul III: 30.000 euro
– Mențiunea I: 5.000 euro
– Mențiunea II: 5.000 euro.

Beneficiarul proiectului este Consiliul Județean Cluj, iar contractul de proiectare are o valoare de peste 3,2 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri