Caută
Close this search box.

VIDEO Klaus Iohannis critică iniţiativele PSD, „complet demagogice, cu măriri de venituri impracticabile” LIVE TEXT

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut românilor să compare ofertele electorale şi să voteze în consecinţă.

„Nu știm cât va mai dura pandemia și de aceea alegerile nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit”, a spus Klaus Iohannis, explicând că „provizoratul și lipsa de legitimitate dăunează autorităților locale și democrației, în ansamblu”.

Campania a început și, „chiar dacă e atipică, partidele își pot prezenta proiectele. Din păcate, nu lipsesc inițiativele complet demagogice, cu măriri de venituri impracticabile pentru categorii sociale”, a explicat Iohannis, făcând, evident, trimitere la acţiunile PSD:

„Campionul populismului fără acoperire e, ca de obicei, PSD. Fac un apel la decență politică. Crearea de false așteptări sau contestarea unor măsuri sanitare sunt practici electorale toxice care fac rău oamenilor.”

Klaus Iohannis: „Nu putem reduce riscul de infectare la zero”

Avem doar câteva localități în care educația se va relua exclusiv online. Autoritățile centrale și locale au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de contagiune dar eficiența lor depinde în bună parte de colaborarea cadrelor didactice, a părinților și a elevilor.

Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar, prin respectarea regulilor de bază fiecare contribuie la siguranța întreii comunități. Limitarea accesului la educație are consecințe majore asupra generațiilor tinere. Decizia de a deschide școlile, deși nu e ușoară, e corectă și necesară.

Mă adresez și părinților, care în mod firesc sunt preocupați de modul în care vor evolua lucrurile. Vă încurajez să-i trimiteți pe copii la școală și să le explicați că, pentru un timp, școala va fi diferită.

Al doilea subiect este legat de alegerile locale. Aceste alegeri au fost deja amânate, acum au fost luate măsuri care permite desfășurarea astfel încât cetățenii să fie protejați.

Nu știm cât va mai dura pandemia și de aceea alegerile nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate dăunează autorităților locale și democrației în ansamblu.

Campania a început și chiar dacă e atipică partidele își pot prezenta proiectele. Din păcate, nu lipsesc inițiativele complet demagogice cu măriri de venituri impracticabile pentru categorii sociale.

Campionul populismului fără acoperire e, ca de obicei, PSD. Fac un apel la decență politică. Crearea de false așteptări sau contestarea unor măsuri sanitare sunt practici electorale toxice care fac rău oamenilor.

Dragi români, informați-vă, comparați ofertele și alegeți în cunoștință de cauză.

Întrebări pentru Klaus Iohannis, din partea jurnaliștilor

TVR: Există multe semnale din țară despre situații confuze în privința școlii. Sunt comune pe lista roșie unde primarii spun că nu au tablete sau semnal la internet. Sunt părinți care ezită să își trimită copiii la școală. Ce notă ați da autorităților implicate în acest proces?
Iohannis: Mă abțin să dau notă înainte să înceapă școală. În mii și mii de școli, oamenii au rezolvat problemele, marea majoritate a copiilor vor merge la școală. Sigur, ca în fiecare an, regretabil mai există și excepții, chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate. Am constatat o implicare exemplară și la autoritățile locale, și la cele centrale. Poate că nu e așa rău că începe școala în campania electorală, fiecare primar vrea să arate că se implică.

TVR: Nu credeți că există riscul ca aceste excepții să vulnerabilizeze copiii, care și așa erau vulnerabili?
Iohannis: Guvernul și autoritățile locale se vor ocupa de copiii vulnerabili. Am convingerea că lumea se va implica și le va rezolva.

Epoch Times: Tot mai multe voci din societatea civilă atenționează că în timp ce evenimentele electorale sunt permise, dreptul de a protesta e îngrădit. Cei care protestează riscă dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Intenționați să vă implicați?
Iohannis: E o problemă foarte interesantă. Eu sunt de părere că, dacă se respectă normele, cred că s-ar putea organiza și forme de protest. Cred că autoritățile mai degrabă se tem de nerespectarea normelor, am văzut manifestări la care nu s-au respectat, și asta nu ajută pe nimeni.

Realitatea PLUS: Ieri a apărut un document prin care fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, o informa încă de anul trecut pe premierul Viorica Dăncilă că nu pot fi mărite pensiile cu 40%. PSD continuă să ceară mărirea cu 40%. Cum vedeți presiunile PSD în acest sens? Veți promulga proiectele??
Klaus Iohannis: N-ar fi existat se pare bani nici dacă nu am fi avut această epidemie și criza economică. Acum e clar că bugetul s-a restrâns considerabil. Și eu, și premierul ne-am dorit p creștere și s-a realizat. Atât s-a putut, atât s-a realizat. Noi ne dorim aceste lucruri dar trebuie să înțelegem că dacă ni le dorim bugetul permite tot ce ne dorim.

E regretabil că PSD nu a înțeles nimic de aici și continuă să dea impresia unor persoane că s-ar fi putut mai mult. Nu s-ar fi putut. Aceste încercări ale PSD sunt pur și simplu jalnice, e o abordare populistă, care nu le face cinste. Este destul de clar că mai mult decât s-a decis acum prin rectificare nu e posibil în acest an.

Nu am vrut pandemia, nu am vrut criza economică dar trebuie să gestionăm treburile publice astfel încât să funcționeze. O abordare responsabilă e cea mai sănătoasă pentru fiecare român

Antena 3: Economia a suferit cea mai mare scădere din istoria recentă, leul se depreciază. Guvernul a anunțat că lucrează la bugetul pentru 2021. Veți promulga un buget care prevede tăieri sau înghețări de venituri?
Klaus Iohannis: Nu s-a vehiculat niciodată o tăiere de pensii sau de salarii. Asta e o prostie PSD-istă. E clar însă că bugetul trebuie construit cu mare grijă. Nu se discută despre tăieri de salarii și pensii, e exclus așa ceva. Economia a cunoscut un recul semnificativ în trimestrul doi, care a trecut, și își revine. Noi ne pregătim pentru ani de creștere, nu de reducere.

Antena 3: V-ați atins masca de mai multe ori, cum credeți că vor respect5a copiii regulile?
Klaus Iohannis: Eu sunt convins că copiii se vor obișnui mult mai repede

B1: Ce vă nemulțumește la miniștrii actuali?
Klaus Iohannis: Nu fac o evaluare a miniștrilor, e o activitate rezervată premierului. Povestea cu remanierile e o poveste simplă de campanie. Eu nu am discutat cu premierul despre posibile remanieri sau nemulțumiri, nici nu este cazul. Atunci când premierul va decide să facă o schimbare, probabil îmi va spune acest lucru și vom dezbate chestiunea.

Prima TV: Ați vorbit despre excepții. Vorbim despre 5.000 de unități de învățământ care nu au acces la internet. Sunteți mulțumit cum a fost gestionată redeschiderea școlilor?
Klaus Iohannis: Accesul la internet nu se rezolvă de guvern, că de operatorii privați. Se lucrează și la această chestiune. Dacă ne uită ce multe dificultăți au fost de înlăturat, cred că rezultatul e unul neașteptat de pozitiv. S-a discutat în fel și chip de începerea anului școlar, noi am fost convinși de la început că anul școlar trebuie să înceapă și unde apar probleme trebuie găsite soluții.

Pro TV: Testarea vaccinului conceput de Oxford a fost stopată. Ce așteptări sunt în acest moment?
Klaus Iohannis: Trebuie să ne uităm și la ce a spus OMS, a spus din capul locului că un vaccin e foarte puțin probabil în 2020. Companiile pharma lucrează intens. Rezultatul final îl vom ști când primul vaccin va fi pe piață. Nu cred că cineva își imaginează că undeva se concepe un vaccin și fugim repede acolo să-l cumpărăm. Suntem o mare familie, suntem oamenii de pe pământ, și înțelegerile care s-au făcut la ONU și în cadrul UE vor fi respectate.

Digi 24: Executivul a promis 250.000 tablete, s-au achiziționat doar 82.000. Ce soluție v-a comunicat guvernul pentru cei 168.000 de copii, care nu au acces la tablete?
Klaus Iohannis: În măsura în care nu s-a realizat achiziția, ne confruntăm cu o situație care nu e satisfăcătoare și trebuie rezolvată cât mai repede.

Momentan, se lucrează la un scenariu prin care autoritățile locale vor achiziționa tablete și decontările se vor face de la guvern. Dacă nici asta nu funcționează, se va opta pentru achiziții pe loturi mici. Trebuie să fim realiști, dacă lucrurile sunt rezolvate în marea majoritate, guvernanții și autoritățile se pot concentra pe excepții

Radio România: La deschiderea anului școlar, în fiecare an participau și oamenii politici. Mergeți la deschiderea anului școlar?
Klaus Iohannis: Aceste festivități nu trebuie organizate în acest an, în opinia mea.

Părerea mea este că nu e bine să se organizeze astfel de festivități în condiții de pandemie. Nu voi participa la nici un fel de festivitate de început de an.

Adevărul: Aseară, în Sectorul 1, a fost un episod grotesc de campanie, cu injurii. Cum caracterizați campania de până acum și ce așteptări aveți de la PNL?
Klaus Iohannis: În orice campanie au fost și excese. Sper să prindem vremurile când astfel de manifestări nu mai au loc. PNL este fără doar și poate cel mai important partid în ziua de azi și trebuie să demonstreze acest lucru și la alegerile locale. Mă aștept la un rezultat record, mă aștept să aibă mai multi aleși locali, primării decât au avut vreodată în ultimii 30 de ani. PSD ocupă peste jumătate din pozițiile din administrația locală și mă aștept să nu mai ocupe jumătate. Există tot felul de sondaje care arată votul politic, dar la locale contează și persoana candidatului. Așteptarea mea este ca PNL să obțină cele mai multe mandate pe care le-a obținut vreodată

Libertatea: Elevii de clasa a şaptea încep anul fără manualul de limba română.
Iohannis: Sunt nemulțumit, întregul sistem pare că nu funcționează. Uitați-vă la tot felul de achiziții care nu pot fi făcute, la tablete. Totuși nu e vorba de rachete pe Marte, sunt tablete.

Întregul sistem de achiziții trebuie reevaluat, totul să se petreacă într-un termen rezonabil de scurt. Problemele cu manualele nu e nouă, e veche. Am pretenția ca după alegerile parlamentare să ne apucăm serios de treabă, să refacem procedurile de achiziții.

Libertatea: Credeți că a fost un timp prea scurt să învingă sistemul moștenit?
Iohannis: Acest guvern a fost pus în funcție ca să rezolve chestiunile până la alegeri, să aprobe bugetul. Le-a rezolvat, a gestionat pandemia, și sunt convins că după alegeri va putea rezolva și rămânerile în urmă sistemice moștenite de la PSD.

Agerpres: Lideri politici au vorbit despre desființarea Poliției Locale, sunteți de acord?
Iohannis: Există poliții locale care funcționează foarte bine, altele care au probleme de management sau de funcționare. Părerea mea e că nu trebuie desființată, ci clarificate atribuțiile. Poliția Locală e subordonată primarului, este și normal, el e ales să conducă treburile publice în comunitate.

Deutsche Welle: Ministrul de Externe a anunțat 100.000 de euro pentru Belarus. Intenționați să o invitați pe Svetlana Tihanovkaia la București, azi a fost la Varșovia? Sunteți de acord cu sancționarea lui Lukașenko, așa cum cere Manfred Weber?
Iohannis: Discutăm aceste chestiuni în UE. Până acum, abordările au fost comune și vor rămâne comune. Nu mi se pare că este o temă pe care o putem discuta așa, dacă și parcă. Acțiunile României sunt cele pe care le cunoașteți. În România s-a luat de mult decizia ca rețelele să fie puse la dispoziție de operatori privați Evident că nu peste tot acoperirea este optimală, s-a discutat cu operatorii, iar statul prin STS, acolo unde se poate, dă o ,mână de ajutor.

Kanal D: Dacă PSD modifică rectificarea bugetară, promulgați legea?
Klaus Iohannis: Eu cred că această lege, dacă va fi modificată, nu poate fi aplicată pentru că banii nu există. Chiar dacă eu, premierul ne dorim majorări, ele vor fi făcute în măsura în care o permite bugetul.

Dacă în Parlament o majoritate ignoră realitățile economice, nu se va schimba nimic. O decizie CCR spune clar că nici o majoritate nu poate decide în detrimentul finanțelor publice ale țării.

Nici o lege nu va face să avem mai mulți bani acum. Pentru asta, trebuie să investim mai mult, să atragem bani europeni, să construim autostrăzi, să ajutăm IMM-urile

România TV: Vorbeați de măsuri de protecție a votanților. Accesul persoanelor cu febră se va face într-o cabină specială. Ați cerut lămuriri? Ați discutat o alternativă, urna mobilă?
Klaus Iohannis: Am discutat această chestiune, este o situație foarte specială și întreaga pandemie mă îngrijorează. Soluția menționată de dvs cu o cabină special destinată persoanelor cu simptome este cea în discuție, va fi discutată cu specialiștii. Și aici a nevoie de foarte multă atenție, trebuie să avem cu toții grijă de noi și de ceilalți, trebuiesc luate măsuri.

Știri diaspora.ro: Considerați că depesidarea prin absorbție în PNL e un succes?
Klaus Iohannis: Sunt cazuri excepționale, mi-am exprima opinia și s-a cam terminat, dacă ați observat cumva. Vă spun că s-a cam terminat

(continuă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri