Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis: Autorităţile trebuie să verifice care, de unde şi din ce partid a fraudat alegerile

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia, după ce a spus că alegerile s-au desfăşurat fără probleme majore, că autorităţile trebuie să verifice rapid cine a fraudat.

„Rămân la opnia că procesul electoral propiu-zis a decurs bine”, a sus Iohannis, adăugând că „se pare că după vot unii indivizi – vom vedea cine anume – au încercat să fraudeze alegerile, falsificând unele înscrisuri. E inacceptabil și aceste proceduri trebuie net îmbunătățite”.

Dacă se constată „că PSD-iștii au încercat să fraudeze rezultatele, e clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament Autoritățile trebuie să verifice rapid cine și din ce partid a încercat să fraudeze”, a atras atenţia şeful statului.

Dincolo de aceste aspecte, care aruncă o lumină foarte poastă asupra unora, a explicat Klaus Iohannis, „e clar că există proceduri folosite de unii candidați, pentru a se pune în scenă. Cei vinovați vor fi trași la răspundere”.

===

Mai jos, declaraţii şi răspunsuri la întrebările jurnaliştilor:

Am avut azi o întâlnire cu premierul Orban și cu ministrul Justiției, pentru a discuta despre proiectele de lege reparatorii de corectare a Legilor Justiției. Am insistat de acum câteva luni să se lucreze intens la minister.

Doar prin dialog transparent se pot repara prevederile toxice. În ultimii ani, s-a vorbit mult despre justiție. Intervențiile intempestiva și brutale ale PSD asupra legilor justiției au fost extrem de criticate.

Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt PSD-ist asupra justiției, concertat și bine pus la punct. Printr-un efort comun, s-a evitat îngenuncherea Justiției.

România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO sau ale Comisiei de la Veneția care trebuie implementate cât mai curând, dar care trebuie să se reflecte în soluții legislative votate de un parlament responsabil.

Actuala majoritate a dovedit că orice proiect poate fi distrus sau deviat de la scopul său. Va fi nevoie de o altă majoritate care să-și asume legi ale justiției coerente.

Proiectele au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de funcționare a Justiției. Reintroducerea concursului pentru promovarea la ICCJ, independența procurorului, o procedură transparentă de numire a procurorilor șefi, reinstituirea unui echilibru instituțional, reducerea influenței factorului politic, desființarea Secției Speciale, iată câteva aspecte care trebuie rezolvate.

O justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai democrației autentice. Întâlnirea de azi îmi reconfirmă hotărârea guvernului de a face tot ce ține de el pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim. E nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă.

Pentru a crea o reală schimbare pe termen lung, toate aceste deziderate nu pot fi susținute conjunctural doar de un partid sau altul, ele trebuie să fie permanente și asumate de toți factorii decizionali.

Un pas a fost deja făcut, rezultatele alegerilor locale au arătat că cetățenii vor administrație eficientă. În decembrie, trebuie să continuăm acest drum. Majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament poate fi sancționată doar prin vot.

E inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. E inadmisibil ca practici toxice continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi, care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate.

Opinia specialiștilor este că un al doilea val al pandemiei e iminent. Nici la noi situația nu e bună. Azi am avut un nou record negativ. E imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend.

E nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă. Pentru a crea o reală schimbare pe termen lung, toate aceste deziderate nu pot fi susținute. Conjunctural doar de un partid sau altul, ele trebuie să fie permanente și asumate de toți factorii decizionali.

Un pas a fost deja făcut, rezultatele alegerilor locale au arătat că cetățenii vor administrație eficientă. În decembrie, trebuie să continuăm acest drum. Majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament poate fi sancționată doar prin vot.

E inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. E inadmisibil ca practici toxice continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi, care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate.

Opinia specialiștilor este că un al doilea val al pandemiei e iminent. Nici la noi situația nu e bună. Azi am avut un nou record negativ. E imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend.

Acest virus nu va dispărea prea curând. Până la un vaccin, trebuie să găsiim soluții care să permită o societate și o economie funcționale. Dragi români, respectați cu rigoare regulile.

Fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile.

Întrebări din partea presei

Digi 24: PSD a înregistrat pierderi în teritoriu, dar are cele mai multe șefii de CJ. PNL a avut anumite puncte slabe?
Klaus Iohannis: Aceste alegeri au fost câștigate de PNL, cu un scor politic de 34%. E prima dată când PSD pierde alegerile locale. Această victorie e și una simbolică. E prima oară după revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale. Dar nimeni nu e perfect, și aici au fost realizări notabile, dar lucrurile pot fi făcute mai bine. Au fost situații unde rezultatele au fost departe de așteptări.

TVR: Ați spus că alegerile s-au desfășurat fără probleme majore, asistăm însă la un val de acuzații de fraudă în ultimele două zile. Vă mențineți evaluarea de luni? Ce lecții sunt de luat?
Klaus Iohannis: Rămân la opnia că procesul electoral prorpiu-zis a decurs bine. Se pare că după vot, unii indivizi, vom vedea cine anume, au încercat să fraudeze alegerile, falsificând unele înscrisuri. E inacceptabil, și aceste proceduri trebuie net îmbunătățite.

Dacă se constată că PSD-iștii au încercat să fraudeze rezultatele, e clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament Autoritățile trebue să verifice rapid cine și din ce partid a încercat să fraudeze.

Dincolo e aceste aspecte, care aruncă o lumină foarte poastă asupra unora, e clar că există proceduri folosite de unii candidați pentru a se pune în scenă. Cei vinovați vor fi trași la răspundere.

B1 TV: Azi am avut un nou record negativ de cazuri de Covid, iar spitalele au rămas fără locuri libere. Care sunt măsurile ce vor fi luate pentru limitarea răspândirii covid, vă gândiți la anumite restricții?
Klaus Iohannis: Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale: mască, distanță, igienă. Dar sunt persoane care nu vor să respecte toate normele și trebuie intervenit.

Eu nu îmi doresc să reintroducem restricții,dar e evident că în anumite localități și pe anumite segmente e posibil să se reintroducă anumite restricții, altfel lucrurile scapă de sub control.

Miniștrii sunt hotărâți să facă totul pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Repet, nu-mi doresc să introducem restricții, dar dacă numărul de ifnectări crește atunci e foarte posibil să se reintroducă local, regional anumite restircții.

DCNews: Ați fost 14 ani primar. Credeți că un primar are legitmitate dacă își începe mandtul cu acuze de fraudare?
Klaus Iohannis: Eu sunt convins că toate acuzațiile vor fi clarificate de autorități.

DW: Ce schimbare așteptați de la primarii PSD trecuți la PNL?
Klaus Iohannis: Eu aștep schimbări de la toți primarii aleși. Nu putem să individualizăm așteptările de dezvoltare ale unei țări, e nevoie de oameni dornici să aducă o schimbare sustenabilă, dar în politică e nevoie de partide dispuse să facă schimbări, să-și asume riscurile schimbărilor.

Și pentru că PNL, dar și USR PLUS, au dovedit că vor p schimbare a modului de a face politică, am spus și luni ce am spus.

Realitatea Plus: PNL a câștiat alegerile la scorul politic, azi a fost ședință la PNL și au decis ca majoritățile să nu fie făcute cu PSD, ALDE sau Pro România. Neoficial există lideri care spun că în localitățile mici e rezonabilă o majoritate cu PSD. De această dată sunteți la fel de ferm împtoriva colaborării cu PSD?
Klaus Iohannis: Consider că PNL e forța politică ce poate bate PSD. Acest lucru e văzut la fel și în PNL, de aceea colaborarea cu PSD e exclusă. PSD e promotorul politicii toxice pe care o vedem în Parlament.

Libertatea: Dezbaterea de ieri Trump – Biden a fost dezaprobată de întreaga lume, caracterizată de un discurs al urii și dezbinării. Campania pentru locale din România a avut un discurs radical de excludere. Considerați că ați contribuit la scăderea încrederii românilor în demorație?
Klaus Iohannis: Nu. Cred că eu contribui la o mai bună informare și la o mai bună înțelegere a politicii. Sunt președintele tuturor românilor

Antena 1: De câte ori v-ați testat dvs?
Klaus Iohannis: Nu m-am testat, pentru că nu am fost în contact cu nici o persoană bolnavă. Testările se fac când ai fist în contact cu un bolnav. Eu port masca, evit participarea la evenimente aglomerate, păstrez distanța. Recomand tuturor românilor să fie precauți.

Antena 3: De Paște ați recomandat românilor să nu iasă, pentru alegerile locale le-ați cerut să iasă la vot. Pentru decembrie, ce le veți recomanda?
Klaus Iohannis: Eu recomand tuturor să respecte măsurile, mai ales pe cele simple. Evoluția e fluidă, trebuie să vedem de la o zi la alta cum evoluează pandemia.

Oamenii de știință cercetează cum se evaluează situația pandemiei, cum poate fi trataă, prevenită. Însă trebuie să recunpaștem că acum știm mult mai multe decât am știut de Paște.

Ca atare, în acest moment experții spun că alegerile sunt posibile dacă respectăm toate normele prescrise. Până atunci convingem oamenii să fie atenți și dacă totul e bine putem să avem alegeri parlamentare.

În ce privește sărbătorile de iarnă, nu cred că virusul va dispărea până atunci, și recomand românilor să nu meargă în locuri aglomerate, să fie precauți. Și Crăciunul se poate sărbători cu precauție.

Adevărul: PNL a câștigat localele, dar cum explicați că după 4 ani de luptă cu PSD, tot PSD a câștigat cei mai mulți primari și președinți de CJ?
Klaus Iohannis: Schimbările în politică, în administrația locală, nu se produc foarte rapid. Însă PSD, cu toate apucăturile lui și abordarea toxică din Parlament, are încă un număr destul de mare de votanți.

Iar dacă eu critic PSD pe bună dreptate, noi criticăm PSD, nu alegătorii. Fiecare român are dreptul să aleagă pe cine dorețte. Nu există alegători buni și răi. De aceea facem alegeri.

Epoch Times: Societatea civilă pe care ați lăudat-o e tot mai îngrijorată că lupta anti-corupție a stagnat. E o petiție de îngrijorare față de DNA, care nu mai deranjează marii corupți, ca pe vremea lui Kovesi. Acum vedem mită în pizza, mită pe plajă la Eforie. Mai este o prioritate lupta anticorupție?
Klaus Iohannis: Pentru mine, lupta anticorupție e extrem de importantă și nu am de gând să îmi schimba abordarea. Nu doar acest aspect al justiției mă interesează, ci întreaga justiție.

Toate trebuie repornite. Acest asalt brutal al PSD la justiție a stopat într-un fel nu doar actul de justiție. PSD a vrut să oprească lupta anticopție, nu a reușit, doar a încetinit-o. Acum trebuie reimpulsionat, exact la asta lucrăm și eu, și ministrul Justiției.

RTV: CCR a dat drept Parlamenrului să stabilească data Parlamentarelor. Se pune problema amânării. Vedeți oportună această amânare?
Klaus Iohannis: Nu. E încercarea jalnică a unor politicieni care nu vor mai intra în Parlament să mai prindă niște luni de diunră. 6 decembrie e ultimul termen rezonabil din punct de vedere al Constituției. Nici un politician serios nu își imaginează că poate sta până la Sfântu-Așteaptă.

Mandatul se termină, riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă. Mandatul se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă automat, dar nu mai pot discuta legi organice.

Vă dați seama ce catastrofă pentru România, în plină iarnă, să nu poată da legi organice. Pentru a putea acționa în pandemie, cu legi bune care lămuresc situațiile concrete, e nevoie de un parlament cu puteri depline, 100% funcțional, nu ca acum cu majoritate toxică.

Agerpres: Cum vedeți decizia CCR pe tema stabilirii alegerilor și ce se va întâmpla dacă Parlamentul amână alegerile?
Klaus Iohannis: Eu nu comentez deciziile CCR. Până nu vedem motivarea e dificil de evaluat ce se întâmplă în continuare.

Digi24.ro: România susține condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept?
Klaus Iohannis: Apreciez apariția acestui raport, e primul raport care analizează statul de drept în toate statele membre. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în locul MCV care discriminează România și Bulgaria.

E foarte bine că în raport lucrurile sunt spuse așa cum le vedem și noi. Se spune clar că în perioada 2017-2019 evoluția a fost problematică, guvernul actual încearcă să repare.

Toate aceste lucruri se vor reflecta în proiectele prezentate în această seară de ministrul Justiției. Acest tip de raport e util pentru că putem să ne dăm seama unde în UE e nevoie de mai multă acțiune, care sunt exemplele de bune practici.

Suntem de acord, am fost explicit de acord, cu condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Noi vrem să facem în așa fel încât să fim un exemplu pentru alții. Cum se poate face asta? Prin analiză, studiu, prin vot în final. Inițiativele altor state membre de a înființa institute prefer să nu le comentez

Europa FM: Ați spus că nu sunteți de acord cu amânarea alegerilor parlamentare, dar ați vorbit de posibile restricții la nivel local. Cum e posibilă organizarea alegerilor, dacă anumite localități vor fi în carantină?
Klaus Iohannis: Alegerile din decembrie se pot organiza la fel ca cele locale. Nu sunt alegeri obișnuite, vor trebui respectate norme stricte, proceduri speciale. Iată, cu respectarea normelor, am reușit să organizăm alegeri locale. Carantina nu înseamnă că omul nu iese din casă, nu iese din localitatate. Așa cum iese să-și cumpere pâine, așa poate ieși la vot.

Radio România Actualităţi: Ce veți face când veți primi motivarea CCR, veți promulga legea sau o veți retrimite la Parlament?
Klaus Iohannis: Voi citi cu atenție, analizăm situația și luăm o măsură pe care ulterior o anunțăm public.

(continuă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri