Caută
Close this search box.

VIDEO Klaus Iohannis, despre ultimele pomeni avansate de PSD: Astfel de apucături am mai văzut pe vremea lui Dragnea

klaus iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, va susține, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă. MagnaNews transmite live text declarațiile şefului statului.

Klaus Iohannis probabil că va vorbi despre recordul de cazuri noi de coronavirus, înregistrat astăzi: 1713, ca și despre începerea anului școlar și măsurile luate, conform Realitatea.net.

Mai jos, ce spune preşedintele Klaus Iohannis:

Am înregistrat azi, din păcate, o nouă cifră record de infectări și un număr semnificativ de decese. Pandemia e încă departe de a se fi încheiat. Eliminarea unor restricții, concomitent cu apariția sezonului rece, gripe, creează un context sensibil și generează îngrijorare.

Sub nici o formă nu ne putem permite ca sistemul medical să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19. Au reînceput școlile. Nu peste tot școlile au beneficiat de resursele necesare pentru ca peocesul educațional să fie în bune condiții.

Fac apel la directorii de școli să eară autorităților locale toate resursele de care au nevoie – suplimentarea de personal. Solicit tuturor primarilor și ISJ-urilor să soluționeze cu prioritate problemele din școli.

Am cerut Guvernului cam după primele două săptămâni de școală, să facă o evaluare completă și să prezinte vulnerabilitățile și soluțiile. Despre alegerile locale: Mergem la urne în 27 septembrie. Votul nostru decide cum se vor schimba localitățile.

Mergeți la vot și puneți ștampila pe candidații care vor putea aduce o schimbare în bine. Nu-i lăsați pe alții să decidă în locul vostru!

Mesaj pentru candidați: Folosiți toate mijloacele de comunicare pentru a vă prezenta proiectele. oamenii așteaptă soluții și propunmeri concrete, nu atacuri sterile.

Practicile toxice, cu teme parazitare, trebuie să rămână de domeniul trecutului. Lupta politică e în primul rând o luptă de proiecte pentru comunități.

Întrebări:

LA MAI se plătesc în continuare polițe – se pregătește desființarea Serviciului Omoruri. Cum vedeți desființarea acesteia?
Despre desființarea unui serviciu vital nu am auzit, poate aveți surse, voom verifica.

Mesaj pentru Marcel Vela:
Să se implice total pentru cetățeni

PSD a anunțat că va vota legea privind stimulente de 500 de euro pentru profesori. Dacă trece de Parlament, o promulgați?
Dacă promulg sau nu vă voi spune atunci. dar pot spune un lucru care m-a întristat și suprins: Azi în comisiile de buget PSD, cu sprijinul unor traseiști, a votat cu amendamente rectificarea bugatqră și dacă s-ar aplica tot ce ar votat ei, ar costa peste 6% din PIB.

E evident că acești bani nu există și constatăm că PSD nu a învățat nimic și vrea să detoneze finanțele publixce ale României. Astfel de apucături am mai văzut pe vremea lui Dragnea.

Despre recordul de cazuri de COVID-19. Ne putem aștepta la o creștere. Se impune amânarea alegerilor?
În acest moment nu e cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Lucrurile vor fi bine organizate, dar rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte: portul măștii, spălarea mâinilor; localurile unde se va vedea vor avea tot ce trebuie – măști de rezervă, dezinfectanți; sunt de părare că putem să ne exprimăm votul, dacă respectăm toate normele.

În opinia dvs un elev fără tabletă sau telefon mai are asigurat dreptul la educație?
Din păcate, mai sunt aastfel de cazuri și nu toate autoritățile s-au implicat 100% pentru rezolvarea lor. Acolo unde sunt situații, autoritățile vor găsi urgent soluții

Considerați că se impun noi restricții, regretați măsurile de relaxare?
Măsurile de relaxare au fost luate când au spus specialiștii. Cred că România a acționat cu precauție. Putem să ne ducem viața aproape de normal, cu respectareaq regulilor. În acest moment nu sunt prevăzute noi restricții.

Summitul european – relația UE – Turcia, eventuale sancțiuni. Dacă aceste sancțiuni, vor fi pe masă cum va vota România?
Este un summit dedicat mai mult relațiilor externe, iar dacă vorbim despre Turcia, e clar că trebuie avut în vedere întregul palier de propbleme. Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă din partea CE; dar eu cred că trebuie să ținem cont și de mulți alți factori geo-politici.

Trebuie să fim conștienți că sancțiunile nu sunt un scop în sine, ci pentru a facilita în final o înțelegere

Considerați că începutul anului școlar a fost un succes sau un eșec?
Consider că a fost un succes, în aceste condiții extrem de dificile, de pandemie. Dacă ținem cont de toate zecile mii de situații care s-au rezolvat, atunci putem spune că a fost unul bun.

Cum vedeți declarațiiile CE privind comportamentul Rusiei, care nu se va schimba nici măcar printr-o conductă de gaz?
Chestiunea modului în care se votează e stabilită prin tratate, dacă se dorește altceve trebuie schimbate tratatele, lurcru extrem de dificil. Așa, ca declarație politică, se poate repeta

Există state membru care își doresc de principiu schimbarea modului de vot
legătura între otrăvirea lui navalnîi și o conductă de gaz, probabil s-a referit la discuția din Germania, când unii politicieni au considerat că e posibil să se lege o situație de cealaltă, dar asta va necesita analiza celor implicați în acest proiect de infrastructură

În registrul electoral pentru parlamentare s-au înscris puțini români. Ce mesaj le transmiteți celor din străinătate și cum se va rezolva pproblema secțiilor, care nu pot fi înființate în unele state din cauza COVID?
Iată că procedura vorului prin corespondență e una froarte utilă în acest context de pandemie și fac apel către diaspora să se înscrie pentru a vota prin corespondență.

Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secțiile în toate țările unde avem români. Altfel, e posibil ca în unele țări unde nu vor fi secții să nu poată vota.

Despre creșteri de pensii
Aceste creșteri vor fi posibile în momentul când bugetul va permite. Alocațiile copiilor vor crete, în etape. pensiile au crescut cuc 14%, din 1 septembrie. Atâta a hotărât Guvernul. Când bugetul va permite noi creșteri, evident că vor fi puse în operă.

EPPO a cerut României între 20 și 40 de procurori delegați, iar MJ a aprobat doar 10. Parchetul European a respins oferta, MJ a considerat că rămâne la 10 procurori. Considerați că sunt suficienți 10 procurori europeni la EPPO, sunteți de acord cu Guvernul?
Am auzit despre acest schimb de corespondență, mă lămuresc în câteva zile cum stau lucrurile.

Între timp, am studiat ce fac alții – foarte multe state pun la dispoziție 2-3-5 procurori, Germania – 11. Cred că 10 din partea României nu sună așa rău în acest tabel.

O să am o discuție cu ministrul Justiției, îimi va explica și după ce mă voi lămuri vă voi da un răspuns profund.

CCR a respins sesizarea Guvernului privind moțiunea de cenzură, iar votul ar putea fi reprogramat. Cum vi se pare decizia și ce risc există ca Guvernul să fie demis?
O astfel de decizie nu e de natură să aducă o stabilitate suplimentară în comportamentul politicienillor. Între timp, este de o inutilitate clasică. Mi s-ar părea total aiurea să mai vină cu rediscutarea unei moțiuni sau cu o altă moțiune.

Dacă vor, au instrumentele.

Sunteți mulțumit de activitatea marilor parchete?
Bilanțul se face după 1 an de la numirea noilor conduceri. Evident că, în situația în care avem de câteva luni conduceri noi la parchete, este un pic prematur să spunem că suntem mulțumit sau nemulțumit. E adevărat, am asteptări mari și am și eu așteptarea ca lupta anticorupție să prindă viteză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri